Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super mielonka z galaretką i tłuszczykiem!
maszynka do mielenia mięsa, słoiki, garnek
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 162
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 162
Składniki
W moim przypadku przygotowałem 6 słoików po 460 ml na 2,800 kilo mięsa (mięso wieprzowe). Słoiki wyparzone, dodatkowo włożone do piekarnika na 15 min, przytrzymane w temperaturze 100 stopni. Mięso pokroić w kostkę (Tak żeby swobodnie wrzucać do maszynki do mielenia mięsa). Mięso mielimy w maszynce (użyłem sitko o dużych oczkach). Potrzebujemy też szklankę letniej, przegotowanej wody. Zmielone mięso doprawiamy, - pieprz - 5 gram/kg, - sól - 15 gram/kg, - 1 ząbek/kg. ( Czosnek przecisnąć przez praskę). Maksymalnie szklanka wody i łyżka majeranku na 3 kg mięsa. Całość porządnie mieszamy i przekładamy do słoików (wypełniamy ok 3/4 słoika). Teraz poddajemy nasze słoiki procesowi podwójnej pasteryzacji ( co 24 godz) lub tyndalizacji (potrójna pasteryzacja co 24 godz). (Jeśli słoiki będziemy trzymać nie dłużej jak pół roku to wystarczy przeprowadzić podwójną pasteryzację). Słoiki wkładamy do garnka uprzednio na dno kładziemy ściereczkę, słoiki nie mogą się stykać bo mogą nam popękać podczas gotowania. Wlewamy zimną wodę, garnek wypełniamy do wieczka. Kładziemy na palnik i od zagotowania wody, trzymamy na palniku na wolnym ogniu 2 godz ( 1-wsza pasteryzacja). Następnego dnia powtarzamy proces (tym razem gotujemy 1 godz - 2 pasteryzacja). Po tym czasie, gdy nasze słoiki się wystudzą wkładamy do zimnego miejsca w moim przypadku jest to lodówka. A potem cieszymy się nieziemskim smakiem. Filmik z przygotowań znajdziecie poniżej:-) Życząc smacznego pozdrawiam serdecznie!!!!!