Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mimo że niektórzy uważają że kiszenie ogórków w butelkach 5 litrowych po wodzie jest nie zdrowe, bo są z plastiku, jest trochę przesadzone. W butli ogóreczki kiszą się tylko 2 miesiące i przekładane są do słoja, które zalewamy ostałym sokiem z kiszenia ogórków. Ogóreczki są twarde i smaczne, musimy tylko zaopatrzyć się w małe korniszony. Poniższy przepis jest na jedną 5 litrową butlę.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13816
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1591
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15421
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6292
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13816
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1591
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15421
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6292
Składniki
Ogórki dokładnie myjemy, układamy w butli 5 litrowej na przemian, warstwa ogórków parę łodyg kopru, parę plasterków chrzanu i czosnek (ja kroję w plastry całą główkę czosnku). W miseczce rozpuszczam sól w zimnej wodzie (kranówce), próbuję smak i zalewam ogórki. Zakręconą butlę wynosimy do piwnicy. Co miesiąc możemy wypuścić gaz z butli. Po dwóch miesiącach butlę z ogórkami przynosimy do mieszkania, zlewamy sok z kiszonych ogórków do pojemnika i nadcinamy górę butelki. Wyjmujemy całą zawartość do miski. Ogórki przekładamy do wcześniej wyparzonego słoja 3 litrowego, zalewamy słoiki ostałym sokiem z ogórków.Słój zakręcamy i wynosimy ponownie do piwnicy. Ogórki są bardzo smaczne i twarde, są takie aż do czerwca. Smacznego!!!