Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnie, jak co roku w połowie pażdziernika u mnie w domu jest kiszenie kapusty białej. Jest bardzo zdrowa , naturalnie zrobiona i odpowiada w dużym stopniu za odbudowę odporności organizmu.
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 465
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 1498
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 113
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 201
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 465
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 1498
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 113
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 201
Składniki
Poszatkowaną kapustę wsypujemy do dużej miski, dodajemy odpowiednią ilość soli, ziół i mieszamy do uzyskania wilgotnej konsystencji kapusty.
Następnie wkładamy do czystych i wyparzonych pojemników (mogą być słoiki, ja akurat kiszę w beczce wyłożonej workiem do tego celu). Kapustę dobrze ubijamy aż do wydzielenia się soku. Tak postępujemy do wyrobienia całkowitego kapusty.
Wstawiamy do pomieszczenia o temperaturze co najmniej 20°C i przetrzymujemy od 3 do 5 dni przekłuwając ją w pionie raz dziennie dla odgazowania. Po tym okresie wystawiamy do chłodnego pomieszczenia. Po 2-3 tygodniach jest już do jedzenia.
Moi dziadkowie i rodzice, a teraz ja, kapusta była i jest kiszona 2 tygodnie przed wszystkimi świętymi albo 2 tygodnie po tym święcie. Nie inaczej i zawsze się udaje.