Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnie, jak co roku w połowie pażdziernika u mnie w domu jest kiszenie kapusty białej. Jest bardzo zdrowa , naturalnie zrobiona i odpowiada w dużym stopniu za odbudowę odporności organizmu.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 82
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 41
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 62
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 82
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 41
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 62
Składniki
Poszatkowaną kapustę wsypujemy do dużej miski, dodajemy odpowiednią ilość soli, ziół i mieszamy do uzyskania wilgotnej konsystencji kapusty.
Następnie wkładamy do czystych i wyparzonych pojemników (mogą być słoiki, ja akurat kiszę w beczce wyłożonej workiem do tego celu). Kapustę dobrze ubijamy aż do wydzielenia się soku. Tak postępujemy do wyrobienia całkowitego kapusty.
Wstawiamy do pomieszczenia o temperaturze co najmniej 20°C i przetrzymujemy od 3 do 5 dni przekłuwając ją w pionie raz dziennie dla odgazowania. Po tym okresie wystawiamy do chłodnego pomieszczenia. Po 2-3 tygodniach jest już do jedzenia.
Moi dziadkowie i rodzice, a teraz ja, kapusta była i jest kiszona 2 tygodnie przed wszystkimi świętymi albo 2 tygodnie po tym święcie. Nie inaczej i zawsze się udaje.