Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, lekko chrupiąca i kwaskowa. Taka lubię najbardziej. Oczyszcza organizm, ma działanie antynowotworowe, wzmacnia odporność i pozwala pozbyć się kaca.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 294
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14627
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1720
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16879
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 294
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14627
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1720
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16879
Składniki
Oczyszczoną z wierzchnich liści kapustę drobno szatkujemy. Przekładamy do dużej miski lub szerokiego garnka i solimy w proporcjach: na 1 kg poszatkowanej kapusty 2 łyżeczki soli. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na noc, przykrywając czystą ściereczką.
Następnie kapustę odciskamy, ubijamy w słoiku do wysokości 3/4 . Można dodać odrobinę kminku, utartą cienko marchew ewentualnie małe kwaśne jabłko. Kapustę zalewamy w słoju solanką - na 1 l wody płaska łyżeczka soli.
Zakręcamy słoiki i odstawiamy w ciemne miejsce, najlepiej do piwnicy lub spiżarni. Przez dwa miesiące powinna stać w jednym miejscu bez poruszania.