Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, lekko chrupiąca i kwaskowa. Taka lubię najbardziej. Oczyszcza organizm, ma działanie antynowotworowe, wzmacnia odporność i pozwala pozbyć się kaca.
Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...
Odsłon: 6329
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 205
Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...
Odsłon: 6329
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 205
Składniki
Oczyszczoną z wierzchnich liści kapustę drobno szatkujemy. Przekładamy do dużej miski lub szerokiego garnka i solimy w proporcjach: na 1 kg poszatkowanej kapusty 2 łyżeczki soli. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na noc, przykrywając czystą ściereczką.
Następnie kapustę odciskamy, ubijamy w słoiku do wysokości 3/4 . Można dodać odrobinę kminku, utartą cienko marchew ewentualnie małe kwaśne jabłko. Kapustę zalewamy w słoju solanką - na 1 l wody płaska łyżeczka soli.
Zakręcamy słoiki i odstawiamy w ciemne miejsce, najlepiej do piwnicy lub spiżarni. Przez dwa miesiące powinna stać w jednym miejscu bez poruszania.