Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest trochę roboty i bałaganu ale bardzo wygodnie zimą
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 76
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 60
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 76
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 60
Składniki
Do dużej michy wsypywać partiami poszatkowaną kapustę wrzucać po kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela sypnąć garść soli i dobrze wymieszać,spróbować czy dosyć słone,/sól sypię "na oko" ma być dobrze posolone.
Następnie postępujemy jak wyżej,aż do wyczerpania kapusty.
Przed mieszaniem przegotować dużą miskę,w której kapusta bedzie leżakowała 3 dni. Ja mam do tego duuże wiadro plastikowe, w które wkładam duży foliowy wór i tam partiami dodaję przyprawioną i wymieszaną kapustę.
Po wymieszaniu wszystkiej kapusty,ugniatamy ją mocno ,przykrywamy ściereczką. Przez następne trzy dni "przebijamy kapustę czystym kijem ponieważ kapusta "buzuje"Czynność tą wykonujemy kilka razy w ciągu dnia.
W 3 dniu przekładamy kapustę do słoików /u mnie weki i kilka mniejszych słoików/,mocno ugniatając pozostawiając 1cm ,jeżeli jeszcze wydzielają się gazy wkładamy słoiki do woreczków foliowych i pozostawiamy na jeden dzień w kuchni przebijając w razie potrzeby plastikowym długim przedmiotem np. druty do dziergania. Na koniec sprawdzamy czy z wierzchu jest woda jeżeli nie dolewamy.posoloną wodę. Przykrywamy słoiki lub zakręcamy i wynosimy z woreczkami do piwnicy,ponieważ jeszcze może wyciekać.Woreczki chronią nasze półki przed zabrudzeniem