Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiszona kapusta w słoikach

Kiszona kapusta w słoikach

Autor:

Przepisów i artykułów: 82 Ocena: 1810

Dodano:

Odsłon: 41283

Jest trochę roboty i bałaganu ale bardzo wygodnie zimą

Składniki

  • Poszatkowana kapusta 20 kg
  • Liście laurowe 1 op.
  • Ziele angielskie 1 op
  • Marchew starta na tarce z grubymi oczkami ok.1 kg
  • Sól kamienna ok.1 kg
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kiszona kapusta w słoikach

Przygotowanie

  1. Do dużej michy wsypywać partiami poszatkowaną kapustę wrzucać po kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela sypnąć garść soli i dobrze wymieszać,spróbować czy dosyć słone,/sól sypię "na oko" ma być dobrze posolone.

  2. Następnie postępujemy jak wyżej,aż do wyczerpania kapusty.

  3. Przed mieszaniem przegotować dużą miskę,w której kapusta bedzie leżakowała 3 dni.
    Ja mam do tego duuże wiadro plastikowe, w które wkładam duży foliowy wór i tam partiami dodaję przyprawioną i wymieszaną kapustę.

  4. Po wymieszaniu wszystkiej kapusty,ugniatamy ją mocno ,przykrywamy ściereczką.
    Przez następne trzy dni "przebijamy kapustę czystym kijem ponieważ kapusta "buzuje"Czynność tą wykonujemy kilka razy w ciągu dnia.

  5. W 3 dniu przekładamy kapustę do słoików /u mnie weki i kilka mniejszych słoików/,mocno ugniatając pozostawiając 1cm ,jeżeli jeszcze wydzielają się gazy wkładamy słoiki do woreczków foliowych i pozostawiamy na jeden dzień w kuchni przebijając w razie potrzeby plastikowym długim przedmiotem np. druty do dziergania.
    Na koniec sprawdzamy czy z wierzchu jest woda jeżeli nie dolewamy.posoloną wodę.
    Przykrywamy słoiki lub zakręcamy i wynosimy z woreczkami do piwnicy,ponieważ jeszcze może wyciekać.Woreczki chronią nasze półki przed zabrudzeniem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marzena228 08 października 2017 Witam. Czy mogę ta kapustę zrobić w dużej PLASTIKOWEJ misie? Czy trzeba miec do tego specjalną kamionkę?? I czy przez te 3 dni leżakowania kapusta ma być w ciemnym i chłodnym miejscu czy lepiej w ciepłym?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 16 sierpnia 2014 kilka słoiczków musiałam już zrobić, bo nikt nie chce czekać do jesieni, pozdrawiam :))) i wszystkim polecam !!! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 30 listopada 2013 zrobiłam i jest bardzo dobra,a pomysł z woreczkami taki prosty że aż wstyd że prędzej na to się nie wpadło;bardzo polecam :-))))

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 14 października 2013 Świetny i pouczający przepis, kapusta na pewno pyszna, kiedyś robiłam. Super pomysł z folią na wyciekający sok, pozdrówka :)) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń