Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest trochę roboty i bałaganu ale bardzo wygodnie zimą
Do dużej michy wsypywać partiami poszatkowaną kapustę wrzucać po kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela sypnąć garść soli i dobrze wymieszać,spróbować czy dosyć słone,/sól sypię "na oko" ma być dobrze posolone.
Następnie postępujemy jak wyżej,aż do wyczerpania kapusty.
Przed mieszaniem przegotować dużą miskę,w której kapusta bedzie leżakowała 3 dni.
Ja mam do tego duuże wiadro plastikowe, w które wkładam duży foliowy wór i tam partiami dodaję przyprawioną i wymieszaną kapustę.
Po wymieszaniu wszystkiej kapusty,ugniatamy ją mocno ,przykrywamy ściereczką.
Przez następne trzy dni "przebijamy kapustę czystym kijem ponieważ kapusta "buzuje"Czynność tą wykonujemy kilka razy w ciągu dnia.
W 3 dniu przekładamy kapustę do słoików /u mnie weki i kilka mniejszych słoików/,mocno ugniatając pozostawiając 1cm ,jeżeli jeszcze wydzielają się gazy wkładamy słoiki do woreczków foliowych i pozostawiamy na jeden dzień w kuchni przebijając w razie potrzeby plastikowym długim przedmiotem np. druty do dziergania.
Na koniec sprawdzamy czy z wierzchu jest woda jeżeli nie dolewamy.posoloną wodę.
Przykrywamy słoiki lub zakręcamy i wynosimy z woreczkami do piwnicy,ponieważ jeszcze może wyciekać.Woreczki chronią nasze półki przed zabrudzeniem
Gołąbki robione z kapusty włoskiej, której liści na koniec duszenia mają smak...
Odsłon: 12355
Przepis dnia
Witam serdecznie, dzisiaj podzielę się przepisem na pyszne i proste w przygot...
Odsłon: 23564
Bardzo puszysty, rozpływający się w ustach, na dużą blaszkę
Odsłon: 87
To ciasto jest jednym z kilku ciast, które sam robię. Ale nr 1 jest właśnie t...
Odsłon: 4812
Sernik na zimno truskawkowy z galaretką , nie może go zabraknąć w sezonie tru...
Odsłon: 87
Pyszna zupa z kurczakiem, grzybami mun i warzywami. Orientalnego charakteru d...
Odsłon: 27
Bardzo puszysty, rozpływający się w ustach, na dużą blaszkę
Odsłon: 87
To ciasto jest jednym z kilku ciast, które sam robię. Ale nr 1 jest właśnie t...
Odsłon: 4812
Sernik na zimno truskawkowy z galaretką , nie może go zabraknąć w sezonie tru...
Odsłon: 87
Pyszna zupa z kurczakiem, grzybami mun i warzywami. Orientalnego charakteru d...
Odsłon: 27
Składniki
Do dużej michy wsypywać partiami poszatkowaną kapustę wrzucać po kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela sypnąć garść soli i dobrze wymieszać,spróbować czy dosyć słone,/sól sypię "na oko" ma być dobrze posolone.
Następnie postępujemy jak wyżej,aż do wyczerpania kapusty.
Przed mieszaniem przegotować dużą miskę,w której kapusta bedzie leżakowała 3 dni. Ja mam do tego duuże wiadro plastikowe, w które wkładam duży foliowy wór i tam partiami dodaję przyprawioną i wymieszaną kapustę.
Po wymieszaniu wszystkiej kapusty,ugniatamy ją mocno ,przykrywamy ściereczką. Przez następne trzy dni "przebijamy kapustę czystym kijem ponieważ kapusta "buzuje"Czynność tą wykonujemy kilka razy w ciągu dnia.
W 3 dniu przekładamy kapustę do słoików /u mnie weki i kilka mniejszych słoików/,mocno ugniatając pozostawiając 1cm ,jeżeli jeszcze wydzielają się gazy wkładamy słoiki do woreczków foliowych i pozostawiamy na jeden dzień w kuchni przebijając w razie potrzeby plastikowym długim przedmiotem np. druty do dziergania. Na koniec sprawdzamy czy z wierzchu jest woda jeżeli nie dolewamy.posoloną wodę. Przykrywamy słoiki lub zakręcamy i wynosimy z woreczkami do piwnicy,ponieważ jeszcze może wyciekać.Woreczki chronią nasze półki przed zabrudzeniem
Przepisy Przetwory
Przetwory
Dżem z czarnej porzeczki
Przetwory
Kompot z truskawek na zimę
Przetwory
Małosolne na sucho
Przetwory
Ogórki małosolne w słoiku
Dżem z czarnej porzeczki
Czarna porzeczka to bogate źródło witaminy C. Jej spożywanie jest zalecane os...
Odsłon: 64
Kompot z truskawek na zimę
Jeśli lubisz domowe przetwory, to kompot z truskawek na zimę musi znaleźć się...
Odsłon: 93