Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwsze w tym roku kiszenie kapusty z żurawiną, marchwią i kminkiem.
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 631
Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepys...
Odsłon: 8547
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10118
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2902
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 631
Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepys...
Odsłon: 8547
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10118
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2902
Składniki
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy.
Marchew obieramy i trzemy na większych oczkach. Dodajemy żurawinę, kminek i sól, dokładnie mieszamy. przekładamy do większego garnka emaliowego i uciskamy pięściami. Ja na koniec wlałam pół litra soku z kiszonej wcześniej kapusty. Po wlaniu soku z kiszonej kapusty następuje ekspresowa, burzliwa fermentacja, która przyśpiesza i skraca kiszenie kapusty.
Po tygodniu kapusta nadaje się do jedzenia. Podczas burzliwej fermentacji musimy odgazowywać robiąc wyparzonym kijem dziury w kapuście, oraz codziennie uciskana. Kapusta podczas kiszenia musi być przyciśnięta. Ukiszoną kapustę przekładamy do słoików i trzymamy w lodówce. Same przygotowanie kapusty do kiszenia zajmuje tylko 30 minut, kiszenie trwa 6-7 dni i kapusta jest gotowa,lepsza niż w sklepie, kiszona a nie kwaszona (zakwaszana octem). Smacznego!!!