Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwsze w tym roku kiszenie kapusty z żurawiną, marchwią i kminkiem.
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 162
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 241
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4222
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8739
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 162
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 241
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4222
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8739
Składniki
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy.
Marchew obieramy i trzemy na większych oczkach. Dodajemy żurawinę, kminek i sól, dokładnie mieszamy. przekładamy do większego garnka emaliowego i uciskamy pięściami. Ja na koniec wlałam pół litra soku z kiszonej wcześniej kapusty. Po wlaniu soku z kiszonej kapusty następuje ekspresowa, burzliwa fermentacja, która przyśpiesza i skraca kiszenie kapusty.
Po tygodniu kapusta nadaje się do jedzenia. Podczas burzliwej fermentacji musimy odgazowywać robiąc wyparzonym kijem dziury w kapuście, oraz codziennie uciskana. Kapusta podczas kiszenia musi być przyciśnięta. Ukiszoną kapustę przekładamy do słoików i trzymamy w lodówce. Same przygotowanie kapusty do kiszenia zajmuje tylko 30 minut, kiszenie trwa 6-7 dni i kapusta jest gotowa,lepsza niż w sklepie, kiszona a nie kwaszona (zakwaszana octem). Smacznego!!!