Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone liście winogron mogą posłużyć do przygotowania pysznych gołąbków wzorowanych na greckich dolmades. Oba przepisy - na kiszone liście oraz wyjątkowe gołąbki - pochodzą z 522. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 349
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4948
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 115
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 161
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 349
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4948
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 115
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 161
Składniki
Liście winogron umyć i zblanszować (zanurzyć we wrzątku na 2-3 minuty).
Wodę zagotować z solą.
Liście odsączyć, ułożyć jeden na drugim (po 10 sztuk), zwinąć w rulon i pionowo umieścić w wyparzonym słoiku. Wrzucić gorczycę, czosnek i liście laurowe. Zalać gorącą solanką, docisnąć kokilką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Po tym czasie zamknąć i przechowywać w lodówce.