Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone liście winogron mogą posłużyć do przygotowania pysznych gołąbków wzorowanych na greckich dolmades. Oba przepisy - na kiszone liście oraz wyjątkowe gołąbki - pochodzą z 522. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 166
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3884
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 303
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 658
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 166
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3884
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 303
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 658
Składniki
Liście winogron umyć i zblanszować (zanurzyć we wrzątku na 2-3 minuty).
Wodę zagotować z solą.
Liście odsączyć, ułożyć jeden na drugim (po 10 sztuk), zwinąć w rulon i pionowo umieścić w wyparzonym słoiku. Wrzucić gorczycę, czosnek i liście laurowe. Zalać gorącą solanką, docisnąć kokilką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Po tym czasie zamknąć i przechowywać w lodówce.