Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone liście winogron mogą posłużyć do przygotowania pysznych gołąbków wzorowanych na greckich dolmades. Oba przepisy - na kiszone liście oraz wyjątkowe gołąbki - pochodzą z 522. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 24504
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 1980
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 24504
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 1980
Składniki
Liście winogron umyć i zblanszować (zanurzyć we wrzątku na 2-3 minuty).
Wodę zagotować z solą.
Liście odsączyć, ułożyć jeden na drugim (po 10 sztuk), zwinąć w rulon i pionowo umieścić w wyparzonym słoiku. Wrzucić gorczycę, czosnek i liście laurowe. Zalać gorącą solanką, docisnąć kokilką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Po tym czasie zamknąć i przechowywać w lodówce.