Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone ogórki na zimę zalewane wrzącym sokiem spod kiszenia ogórków. Tym sposobem podzieliła się ze mną znajoma z Ukrainy, dzięki temu sposobowi ogórki zachowują smak i chrupkość. Ponadto jest to idealny sposób dla osób, które nie posiadają zimnej piwnicy, gdyż te ogórki można przechowywać w temperaturze pokojowej i nic się z nimi nie dzieje.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3874
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 634
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3847
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 415
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3874
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 634
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3847
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 415
Składniki
Umyte ogórki ciasno układam w słojach o różnej pojemności. Do każdego słoja wkładam przyprawy pomiędzy ogórkami. Sól rozpuszczam w zimnej wodzie i zalewam przygotowane ogórki. Lekko zakręcam, stawiam w płaskiej misce( mogą cieknąć) i pozostawiam w temperaturze pokojowej do zakiszenia. W zależności od temperatury w pomieszczeniu trwa to około 3-5 dni. Po tym czasie zlewam sok spod ogórków, zagotowuję. Gorącym zalewam ponownie ogórki. Przygotowuję czyste zakrętki i gumki.
Zakręcam zakrętki, pozostawiam pod grubym ręcznikiem do wystudzenia. Sprawdzam czy słoiki są szczelne i wynoszę w suche ciemne miejsce.