Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszony kalafior to bardzo smaczna przekąska i ciekawy dodatek do głównych dań – sałatek, mięs, serów i wielu innych. Można też przetworzyć go na zupę krem. Oprócz ciekawego smaku kiszony kalafior dostarcza mnóstwa cennych dla zdrowia składników. Tak jak wszystkie kiszonki kalafior jest źródłem bakterii probiotycznych, które pomagają utrzymać równowagę mikroflory jelitowej, wspomagając trawienie i wzmacniając odporność. Jego przygotowanie jest bardzo proste, więc warto zrobić sobie zapas kilku słoików na zimę.
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 86
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5571
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2624
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 86
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5571
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2624
Składniki
Podziel kalafior na różyczki, usuwając liście i głąb. Opłucz i osusz różyczki
Zagotuj wodę z solą. Wyparz słoiki o łącznej pojemności około 2 l.
Przełóż różyczki kalafiora do słoików. Przekładaj je proporcjonalnie rozdzielonymi pomiędzy słoiki przyprawami.
Zalej kalafior w słoikach solanką tak, by woda przykryła go całkowicie. Zakręć słoiki (nie całkiem szczelnie) i odstaw w ciepłe, zacienione miejsce. Po około 5-7 dniach kiszony kalafior będzie gotowy do spożycia. Przechowuj go w lodówce.