Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Romanesco, nazywany również zielonym kalafiorem ma bardziej słodki i łagodny smak niż biały kalafior. Wyczuwalna jest w nim orzechowa nuta. Największą popularnością cieszy się w północno-zachodniej Europie. Zazwyczaj podawany jest w wersji duszonej, zapiekanej lub gotowanej. Ja proponuję wersję kiszoną, w której jest bardzo chrupki i niesamowicie smaczny.
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 102
Prosty świąteczny deser. Bez cukru. Bez mleka i glutenu.
Odsłon: 7
Najlepsza surówka z selera, gruszki i marchewki z dodatkiem żurawiny idealna...
Odsłon: 200
Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto, idealne na różne okazje.
Odsłon: 568
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 102
Prosty świąteczny deser. Bez cukru. Bez mleka i glutenu.
Odsłon: 7
Najlepsza surówka z selera, gruszki i marchewki z dodatkiem żurawiny idealna...
Odsłon: 200
Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto, idealne na różne okazje.
Odsłon: 568
Składniki
Do słoika wkładamy przyprawy, różyczki romanesco, chili oraz plastry fenkułu. Zalewamy solanką. Odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce do zakiszenia. Ja ustawiam słoik na talerzyku, gdyż podczas kiszenia zalewa może trochę wyciekać ze słoika. Gdy kalafior jest ukiszony szczelnie zakręcam słoik i odstawiam do lodówki. Porada: Ja nie mam piwniczki ani spiżarni, więc przygotowuję kiszonki na bieżąco. Jeśli chcecie taki kalafior na zimę po zakiszeniu należy zakręcić słoiki i przenieść do chłodnej piwnicy/spiżarni.