Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiszony kalafior romanesco

Kiszony kalafior romanesco

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 2161

Dodano:

Odsłon: 177

Romanesco, nazywany również zielonym kalafiorem ma bardziej słodki i łagodny smak niż biały kalafior. Wyczuwalna jest w nim orzechowa nuta. Największą popularnością cieszy się w północno-zachodniej Europie. Zazwyczaj podawany jest w wersji duszonej, zapiekanej lub gotowanej. Ja proponuję wersję kiszoną, w której jest bardzo chrupki i niesamowicie smaczny.

Składniki

  • romanesco
  • 2-3 plasterki fenkułu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • kawałek imbiru
  • 1-2 liście laurowe
  • 2-3 ziela angielskie
  • pół łyżeczki gorczycy
  • pół łyżeczki kozieradki
  • pół łyżeczki kolorowego pieprzu
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • zalewa łyżka soli morskiej na litr filtrowanej wody
> 6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kiszony kalafior romanesco

Przygotowanie

  1. Do słoika wkładamy przyprawy, różyczki romanesco, chili oraz plastry fenkułu. Zalewamy solanką. Odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce do zakiszenia. Ja ustawiam słoik na talerzyku, gdyż podczas kiszenia zalewa może trochę wyciekać ze słoika. Gdy kalafior jest ukiszony szczelnie zakręcam słoik i odstawiam do lodówki.

    Porada: Ja nie mam piwniczki ani spiżarni, więc przygotowuję kiszonki na bieżąco. Jeśli chcecie taki kalafior na zimę należy od razu zakręcić słoiki i po dwóch dniach w temperaturze pokojowej przenieść do piwnicy/spiżarni by spokojnie się zakisił.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń