Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompot z agrestu to doskonały i szybki w wykonaniu sposób na przechowanie tego zdrowego owocu na dłużej. W zimie możemy wykorzystać lekko kwaskowaty kompot po rozcieńczeniu jako doskonały napój do obiadu, a owoce np do ciasta.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3795
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34211
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1595
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113648
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3795
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34211
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1595
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113648
Składniki
Dojrzały, twardy agrest pozbawiamy szypułek, odrzucamy owoce uszkodzone i dokładnie myjemy
Do wyparzonych słoików nakładamy agrest ( prawie do pełna )
Robimy zalewę: wodę zagotowujemy z cukrem
Agrest w słoikach zalewamy wrzącą zalewą i zakręcamy wyparzonymi zakrętkami
W garnku podgrzewamy wodę, na dno wkładamy ściereczkę, układamy na niej słoiczki ( nie powinny się stykać ). Woda w garnku powinna mieć temperaturę zbliżoną do temperatury słoiczków
Pasteryzujemy ok 15-20 minut w zależności od wielkości słoików od momentu zagotowania wody. Po zagotowaniu płomień skręcamy na minimalny
Po pasteryzacji słoiczki wyciągamy z wody, ustawiamy na kocu i okręcamy nim. Pozostawiamy do wystudzenia