Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompot z agrestu to doskonały i szybki w wykonaniu sposób na przechowanie tego zdrowego owocu na dłużej. W zimie możemy wykorzystać lekko kwaskowaty kompot po rozcieńczeniu jako doskonały napój do obiadu, a owoce np do ciasta.
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1620
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 642
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 803
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1620
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 642
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 803
Składniki
Dojrzały, twardy agrest pozbawiamy szypułek, odrzucamy owoce uszkodzone i dokładnie myjemy
Do wyparzonych słoików nakładamy agrest ( prawie do pełna )
Robimy zalewę: wodę zagotowujemy z cukrem
Agrest w słoikach zalewamy wrzącą zalewą i zakręcamy wyparzonymi zakrętkami
W garnku podgrzewamy wodę, na dno wkładamy ściereczkę, układamy na niej słoiczki ( nie powinny się stykać ). Woda w garnku powinna mieć temperaturę zbliżoną do temperatury słoiczków
Pasteryzujemy ok 15-20 minut w zależności od wielkości słoików od momentu zagotowania wody. Po zagotowaniu płomień skręcamy na minimalny
Po pasteryzacji słoiczki wyciągamy z wody, ustawiamy na kocu i okręcamy nim. Pozostawiamy do wystudzenia