Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompot z agrestu to doskonały i szybki w wykonaniu sposób na przechowanie tego zdrowego owocu na dłużej. W zimie możemy wykorzystać lekko kwaskowaty kompot po rozcieńczeniu jako doskonały napój do obiadu, a owoce np do ciasta.
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 83
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 304
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 95
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 236
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 158
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 83
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 304
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 95
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 236
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 158
Składniki
Dojrzały, twardy agrest pozbawiamy szypułek, odrzucamy owoce uszkodzone i dokładnie myjemy
Do wyparzonych słoików nakładamy agrest ( prawie do pełna )
Robimy zalewę: wodę zagotowujemy z cukrem
Agrest w słoikach zalewamy wrzącą zalewą i zakręcamy wyparzonymi zakrętkami
W garnku podgrzewamy wodę, na dno wkładamy ściereczkę, układamy na niej słoiczki ( nie powinny się stykać ). Woda w garnku powinna mieć temperaturę zbliżoną do temperatury słoiczków
Pasteryzujemy ok 15-20 minut w zależności od wielkości słoików od momentu zagotowania wody. Po zagotowaniu płomień skręcamy na minimalny
Po pasteryzacji słoiczki wyciągamy z wody, ustawiamy na kocu i okręcamy nim. Pozostawiamy do wystudzenia