Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, słodki i jędrne czereśnie zamknięte w słoiku, żebyśmy mogli się nimi delektować również kiedy za oknami plucha. Dla mnie czereśnie są wciągające jak paluszki, ręka sama po nie sięga i gwarantuje wam, że te ze słoika są równie pyszne.
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29308
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 2663
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 153
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18676
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 718
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29308
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 2663
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 153
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18676
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 718
Składniki
Czereśnie dokładnie płuczemy, osuszamy i pozbawiam szypułek.
Do wyparzonych litrowych słoików wrzucamy czereśnie.
Do każdego słoika z czereśniami wsypujemy 4 łyżki cukru.
Czereśnie zasypane cukrem zalewamy ciepłą, przefiltrowaną wodą tak żeby je przykryć i zakręcamy słoik wyparzonymi, osuszonymi zakrętkami.
Słoki z czereśniami pasteryzujemy: ja wkładałam je do garnka wyłożonego ściereczką, zalewam ciepłą wodą powyżej 3/4 wysokości słoików, doprowadzam do wrzenia i od tego momentu pasteryzuję 20-25 minut, na wolnym ogniu.
Po tym czasie słoiki z czereśniami wyjmuję z garnka, dokręcam nakrętkę i odstawiam do wystygnięcia obrócone do góry dnem.
Kiedy ostygną wynoszę do spiżarki. Smacznego !!!