Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, słodki i jędrne czereśnie zamknięte w słoiku, żebyśmy mogli się nimi delektować również kiedy za oknami plucha. Dla mnie czereśnie są wciągające jak paluszki, ręka sama po nie sięga i gwarantuje wam, że te ze słoika są równie pyszne.
Polecam. Wędzone szprotki podkręcają smak i zapach.
Odsłon: 500
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 117
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 78
Moje ulubione ciasto czekoladowe, tym razem z dodatkiem przyprawy do piernika...
Odsłon: 159
Łosoś teryiaki to aromatyczne, wręcz ekskluzywne danie na specjalne okazje. J...
Odsłon: 738
Polecam. Wędzone szprotki podkręcają smak i zapach.
Odsłon: 500
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 117
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 78
Moje ulubione ciasto czekoladowe, tym razem z dodatkiem przyprawy do piernika...
Odsłon: 159
Łosoś teryiaki to aromatyczne, wręcz ekskluzywne danie na specjalne okazje. J...
Odsłon: 738
Składniki
Czereśnie dokładnie płuczemy, osuszamy i pozbawiam szypułek.
Do wyparzonych litrowych słoików wrzucamy czereśnie.
Do każdego słoika z czereśniami wsypujemy 4 łyżki cukru.
Czereśnie zasypane cukrem zalewamy ciepłą, przefiltrowaną wodą tak żeby je przykryć i zakręcamy słoik wyparzonymi, osuszonymi zakrętkami.
Słoki z czereśniami pasteryzujemy: ja wkładałam je do garnka wyłożonego ściereczką, zalewam ciepłą wodą powyżej 3/4 wysokości słoików, doprowadzam do wrzenia i od tego momentu pasteryzuję 20-25 minut, na wolnym ogniu.
Po tym czasie słoiki z czereśniami wyjmuję z garnka, dokręcam nakrętkę i odstawiam do wystygnięcia obrócone do góry dnem.
Kiedy ostygną wynoszę do spiżarki. Smacznego !!!