Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na kompot z jabłek do słoików. Potrzebujemy tyko jabłka, cukier i cytryny. Użyłyśmy starą odmianę wczesnych jabłek o nazwie RÓŻANKA WIRGIŃSKA (z ogrodu sąsiadki). Jabłka są kruche, delikatne i bardzo słodkie.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2332
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3474
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4218
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74169
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 576
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2332
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3474
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4218
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74169
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 576
Składniki
Jabłka dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Przekrawamy je na ćwiartki, usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy na cząstki. Słoiki, w których będziemy przechowywać kompoty, myjemy i wyparzamy wrzątkiem. Równomiernie i ciasno rozkładamy pokrojone jabłka do przygotowanych szkieł.
Gotujemy syrop. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy do niej cukier i pokrojone w cząstki cytryny. Doprowadzamy syrop do wrzenia. Gotujemy go 5 minut. Zalewamy jabłka w słoikach syropem. Zostawiamy 2 cm wolnej przestrzeni. Zakręcamy słoiki.
Pasteryzujemy kompoty. Na dnie dużego, głębokiego garnka umieszczamy bawełnianą ściereczkę. Stawiamy na niej słoiki, tak żeby się ze sobą nie stykały. Zalewamy je wodą do 2/3 wysokości. Doprowadzamy wodę do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy słoiki 15-20 minut. Wyjmujemy kompoty z garnka, ustawiamy na ściereczce do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem. Wystudzone słoiki odkładamy do spiżarni.
Nasza rada: Cytryny dodajemy do syropu ponieważ jabłka nie ciemnieją i podbija walory smakowe kompotu. Cukru można dodać do syropu mniej lub więcej. Wszystko zależy od gatunku jabłek-jedne są bardzo kwaśne, inne słodkawe. Sami zadecydujmy jaki kompot lubimy najbardziej.