Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na kompot z jabłek do słoików. Potrzebujemy tyko jabłka, cukier i cytryny. Użyłyśmy starą odmianę wczesnych jabłek o nazwie RÓŻANKA WIRGIŃSKA (z ogrodu sąsiadki). Jabłka są kruche, delikatne i bardzo słodkie.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1831
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4684
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1831
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4684
Składniki
Jabłka dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Przekrawamy je na ćwiartki, usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy na cząstki. Słoiki, w których będziemy przechowywać kompoty, myjemy i wyparzamy wrzątkiem. Równomiernie i ciasno rozkładamy pokrojone jabłka do przygotowanych szkieł.
Gotujemy syrop. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy do niej cukier i pokrojone w cząstki cytryny. Doprowadzamy syrop do wrzenia. Gotujemy go 5 minut. Zalewamy jabłka w słoikach syropem. Zostawiamy 2 cm wolnej przestrzeni. Zakręcamy słoiki.
Pasteryzujemy kompoty. Na dnie dużego, głębokiego garnka umieszczamy bawełnianą ściereczkę. Stawiamy na niej słoiki, tak żeby się ze sobą nie stykały. Zalewamy je wodą do 2/3 wysokości. Doprowadzamy wodę do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy słoiki 15-20 minut. Wyjmujemy kompoty z garnka, ustawiamy na ściereczce do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem. Wystudzone słoiki odkładamy do spiżarni.
Nasza rada: Cytryny dodajemy do syropu ponieważ jabłka nie ciemnieją i podbija walory smakowe kompotu. Cukru można dodać do syropu mniej lub więcej. Wszystko zależy od gatunku jabłek-jedne są bardzo kwaśne, inne słodkawe. Sami zadecydujmy jaki kompot lubimy najbardziej.