Do góry

Przetwory Przepis na:

Kompot z truskawek na zimę

Kompot z truskawek na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 78147

Dodano:

Odsłon: 1946

Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na kompot z truskawek do słoików na zimę. Jeżeli mamy wystarczająco dużą zamrażalkę to nie trzeba się bawić w słoiki, ale jak się nie ma możliwości zamrożenia truskawek to można je przechować tak jak ja i zrobić zapasy po staremu :).

Składniki

  • Proporcje na 4 słoiki 1L
  • około 2 kg truskawek
  • 1 ½ L wody
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • wyparzone słoiki i wieczka
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wodę przelewam do garnka, dodaję cukier i zagotowuję, następnie odstawiam do przestudzenia. Na początku mieszam aby cukier się rozpuścił.

    Oczyszczone z szypułek i wypłukane truskawki układam do wcześniej wyparzonych słoików. Truskawki w słoiku układam tak, aby pozostawić około 3 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.

    Do każdego słoika dodaję po około 1 łyżce soku z cytryny, jeżeli lubimy korzenne smaki to możemy również dodać po około 3 goździki na słoik.

    Truskawki zalewam letnią wodą z cukrem, pozostawiając w słoiku około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.

  2. Pasteryzacja:
    Na dno garnka kładę ściereczkę, wstawiam słoiki i oddzielam je między sobą drugą ściereczką i zalewam wodą do około 3/4 wysokości słoika.
    Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się gotować, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 20 minut. Następnie słoiki wyjmuję z garnka i ustawiam do góry dnem na ściereczce (kocyku, ręczniku), jeżeli jakiś słoik cieknie to dokręcam wieczko i ustawiam do góry dnem. Słoki nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.

    Tak przygotowane słoiki przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu.

    Kompot z truskawek na zimę jest gotowy. Życzę udanych przetworów i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 14 czerwca Oj tak...smak dzieciństwa:)I wspomnienie mojej kochanej babci..:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń