Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na kompot z truskawek do słoików na zimę. Jeżeli mamy wystarczająco dużą zamrażalkę to nie trzeba się bawić w słoiki, ale jak się nie ma możliwości zamrożenia truskawek to można je przechować tak jak ja i zrobić zapasy po staremu :).
Wodę przelewam do garnka, dodaję cukier i zagotowuję, następnie odstawiam do przestudzenia. Na początku mieszam aby cukier się rozpuścił.
Oczyszczone z szypułek i wypłukane truskawki układam do wcześniej wyparzonych słoików. Truskawki w słoiku układam tak, aby pozostawić około 3 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.
Do każdego słoika dodaję po około 1 łyżce soku z cytryny, jeżeli lubimy korzenne smaki to możemy również dodać po około 3 goździki na słoik.
Truskawki zalewam letnią wodą z cukrem, pozostawiając w słoiku około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.
Pasteryzacja:
Na dno garnka kładę ściereczkę, wstawiam słoiki i oddzielam je między sobą drugą ściereczką i zalewam wodą do około 3/4 wysokości słoika.
Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się gotować, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 20 minut. Następnie słoiki wyjmuję z garnka i ustawiam do góry dnem na ściereczce (kocyku, ręczniku), jeżeli jakiś słoik cieknie to dokręcam wieczko i ustawiam do góry dnem. Słoki nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.
Tak przygotowane słoiki przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu.
Kompot z truskawek na zimę jest gotowy. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Nie ma jak domowe przetwory. Tym razem przedstawiam przepis na kompot z trusk...
Odsłon: 20519
Prosty i szybki przepis na kompot z borówki brusznicy.
Odsłon: 723
Szybkie, pyszne, zdrowe danie dla makaronożerców takich jak ja :) Razowe fusi...
Odsłon: 154
Pyszne i pożywna sałatka z makaronem, piersią z kurczaka oraz suszonymi pomid...
Odsłon: 287
Pyszny orzeźwiający deser z galaretek w formie tortu bez pieczenia idealny n...
Odsłon: 173
Plastry z szynki wieprzowej przyprawione solą i pieprzem, usmażone, podane z...
Odsłon: 294
Kiedy na dworze skwar, przygotuj szybkie ciasto bez pieczenia, które świetnie...
Odsłon: 701
Doskonała propozycja dla tych którzy lubią tuńczyka i twaróg. Do tego pyszne,...
Odsłon: 84
Szybkie, pyszne, zdrowe danie dla makaronożerców takich jak ja :) Razowe fusi...
Odsłon: 154
Pyszne i pożywna sałatka z makaronem, piersią z kurczaka oraz suszonymi pomid...
Odsłon: 287
Pyszny orzeźwiający deser z galaretek w formie tortu bez pieczenia idealny n...
Odsłon: 173
Plastry z szynki wieprzowej przyprawione solą i pieprzem, usmażone, podane z...
Odsłon: 294
Kiedy na dworze skwar, przygotuj szybkie ciasto bez pieczenia, które świetnie...
Odsłon: 701
Doskonała propozycja dla tych którzy lubią tuńczyka i twaróg. Do tego pyszne,...
Odsłon: 84
Składniki
Wodę przelewam do garnka, dodaję cukier i zagotowuję, następnie odstawiam do przestudzenia. Na początku mieszam aby cukier się rozpuścił. Oczyszczone z szypułek i wypłukane truskawki układam do wcześniej wyparzonych słoików. Truskawki w słoiku układam tak, aby pozostawić około 3 centymetrów wolnego miejsca od wieczka. Do każdego słoika dodaję po około 1 łyżce soku z cytryny, jeżeli lubimy korzenne smaki to możemy również dodać po około 3 goździki na słoik. Truskawki zalewam letnią wodą z cukrem, pozostawiając w słoiku około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.
Pasteryzacja: Na dno garnka kładę ściereczkę, wstawiam słoiki i oddzielam je między sobą drugą ściereczką i zalewam wodą do około 3/4 wysokości słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się gotować, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 20 minut. Następnie słoiki wyjmuję z garnka i ustawiam do góry dnem na ściereczce (kocyku, ręczniku), jeżeli jakiś słoik cieknie to dokręcam wieczko i ustawiam do góry dnem. Słoki nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia. Tak przygotowane słoiki przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu. Kompot z truskawek na zimę jest gotowy. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Przepisy Przetwory
Przetwory
Konfitura z czereśni
Przetwory
Dżem z czereśni
Przetwory
Frużelina truskawkowa
Przetwory
Dżem rabarbarowy
Konfitura z czereśni
Jak zachować smak czereśni na dłużej? Przygotujcie z nich domową konfiturę we...
Odsłon: 337
Dżem z czereśni
Czereśnie są nie tylko słodkie i pyszne, ale także mają dużo witaminy C oraz...
Odsłon: 2904