Do góry

Przetwory Przepis na:

Konfitura pomidorowo-pomarańczowa

Konfitura pomidorowo-pomarańczowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 864 Ocena: 16569

Dodano:

Odsłon: 2618

Zielone pomidory można też wykorzystać do przygotowania konfitury.

Składniki

  • 800 g zielonych pomidorów
  • 4 pomarańcze
  • 1opakowanie Żelfixu 3:1
  • 350 g cukru
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory dokładnie umyłem, pokroiłem w plasterki, pomarańcze wyszorowałem, sparzyłem wrzątkiem, jedną pokroiłem w cienkie plasterki, a z pozostałych wycisnąłem sok.

    Pomidory przełożyłem do garnka, dodałem sok pomarańczowy, wsypałem żelfix, doprowadziłem do zagotowania, ciągle mieszając drewnianą łyżką.

    Dosypałem cukier, wrzuciłem plastry pomarańczy pokrojonej razem ze skórką, gotowałem jeszcze 5 minut. Zestawiłem garnek, łyżką cedzakową zebrałem pianę.

    Napełniłem po brzegi wyparzone słoiki, szczelnie zakręciłem pokrywki, słoiki ustawiłem do góry dnem na 5 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 18 sierpnia 2016 Ależ pyszności! Wygląda obłędnie smakowicie :D Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 18 sierpnia 2016 Fantastyczna konfitura,nigdy bym nie wpadła by dodać pomarańcze,zawsze robiłam bez...teraz zrobię wg.Twojego przepisu,już czuję ten smak i aromat:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń