Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Konfitura różana z przepisu babci Jadzi. Jej przygotowanie wymaga nieco cierpliwości, za to smak wynagradza wszelkie starania. Płatki róży do przygotowania konfitury powinniśmy zebrać dzień wcześniej w piękną słoneczną pogodę - płatki powinny być suche. Po udanych zbiorach należy je przebrać i obciąć białe końcówki, które są nieco gorzkawe.
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 29
Polecam.
Odsłon: 910
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 222
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 93
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 29
Polecam.
Odsłon: 910
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 222
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 93
Składniki
Płatki róży przebieramy, obcinamy białe końcówki. Dodajemy cukier (waga cukru powinna być dwa razy większa od wagi płatków) i ucieramy w makutrze. Po około 20 minutach do płatków z cukrem wlewamy sok wyciśnięty z cytryny. Ponownie ucieramy składniki.
Gotową konfiturę różaną przekładamy do czystych, uprzednio wyparzonych słoiczków. Słoiczki zakręcamy. Konfiturę przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu nawet do kilku miesięcy.