Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Konfitura różana z przepisu babci Jadzi. Jej przygotowanie wymaga nieco cierpliwości, za to smak wynagradza wszelkie starania. Płatki róży do przygotowania konfitury powinniśmy zebrać dzień wcześniej w piękną słoneczną pogodę - płatki powinny być suche. Po udanych zbiorach należy je przebrać i obciąć białe końcówki, które są nieco gorzkawe.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10628
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6137
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13008
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4758
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10628
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6137
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13008
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4758
Składniki
Płatki róży przebieramy, obcinamy białe końcówki. Dodajemy cukier (waga cukru powinna być dwa razy większa od wagi płatków) i ucieramy w makutrze. Po około 20 minutach do płatków z cukrem wlewamy sok wyciśnięty z cytryny. Ponownie ucieramy składniki.
Gotową konfiturę różaną przekładamy do czystych, uprzednio wyparzonych słoiczków. Słoiczki zakręcamy. Konfiturę przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu nawet do kilku miesięcy.