Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Konfitura różana z przepisu babci Jadzi. Jej przygotowanie wymaga nieco cierpliwości, za to smak wynagradza wszelkie starania. Płatki róży do przygotowania konfitury powinniśmy zebrać dzień wcześniej w piękną słoneczną pogodę - płatki powinny być suche. Po udanych zbiorach należy je przebrać i obciąć białe końcówki, które są nieco gorzkawe.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 742
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 321
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 742
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 321
Składniki
Płatki róży przebieramy, obcinamy białe końcówki. Dodajemy cukier (waga cukru powinna być dwa razy większa od wagi płatków) i ucieramy w makutrze. Po około 20 minutach do płatków z cukrem wlewamy sok wyciśnięty z cytryny. Ponownie ucieramy składniki.
Gotową konfiturę różaną przekładamy do czystych, uprzednio wyparzonych słoiczków. Słoiczki zakręcamy. Konfiturę przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu nawet do kilku miesięcy.