Konfitura różana z przepisu babci Jadzi. Jej przygotowanie wymaga nieco cierpliwości, za to smak wynagradza wszelkie starania. Płatki róży do przygotowania konfitury powinniśmy zebrać dzień wcześniej w piękną słoneczną pogodę - płatki powinny być suche. Po udanych zbiorach należy je przebrać i obciąć białe końcówki, które są nieco gorzkawe.
Konfitura różana
Składniki
- 500 g płatków róży
- 1 kg cukru
- sok z cytryny
Składniki
- 500 g płatków róży
- 1 kg cukru
- sok z cytryny
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Etapy przygotowania
Płatki róży przebieramy, obcinamy białe końcówki. Dodajemy cukier (waga cukru powinna być dwa razy większa od wagi płatków) i ucieramy w makutrze. Po około 20 minutach do płatków z cukrem wlewamy sok wyciśnięty z cytryny. Ponownie ucieramy składniki.
Gotową konfiturę różaną przekładamy do czystych, uprzednio wyparzonych słoiczków. Słoiczki zakręcamy. Konfiturę przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu nawet do kilku miesięcy.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_02_13/69acbafa903a0af113b6d099111661c4-sm.jpg)
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 191
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_02_11/ecedce2273bee01b4cfc80338c17fd4a-sm.jpg)
Nasz gulasz hawajski to pyszne, tropikalne danie z nutą słodkości ananasa i a...
Odsłon: 1484
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_02_13/98259f75b333d3766d70def47d3b6723-sm.jpg)
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2019_07_23/e195ecefcff0deef773951bdb655bb85-sm.jpg)
Ostatnio bardzo polubiliśmy domowe pieczywo. Dlatego codziennie eksperymentuj...
Odsłon: 4307
Ostatnio komentowane przepisy
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_02_13/69acbafa903a0af113b6d099111661c4-sm.jpg)
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 191
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_02_11/ecedce2273bee01b4cfc80338c17fd4a-sm.jpg)
Nasz gulasz hawajski to pyszne, tropikalne danie z nutą słodkości ananasa i a...
Odsłon: 1484
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_02_13/98259f75b333d3766d70def47d3b6723-sm.jpg)
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2019_07_23/e195ecefcff0deef773951bdb655bb85-sm.jpg)
Ostatnio bardzo polubiliśmy domowe pieczywo. Dlatego codziennie eksperymentuj...
Odsłon: 4307
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2023_06_16/a157d561b1821bfe6b1e9d10069e7c64-lg.jpg)
Składniki
- 500 g płatków róży
- 1 kg cukru
- sok z cytryny
Płatki róży przebieramy, obcinamy białe końcówki. Dodajemy cukier (waga cukru powinna być dwa razy większa od wagi płatków) i ucieramy w makutrze. Po około 20 minutach do płatków z cukrem wlewamy sok wyciśnięty z cytryny. Ponownie ucieramy składniki.
Gotową konfiturę różaną przekładamy do czystych, uprzednio wyparzonych słoiczków. Słoiczki zakręcamy. Konfiturę przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu nawet do kilku miesięcy.