Wyśmienita konfitura z truskawek z dodatkiem delikatnych kwiatów czarnego bzu
Konfitura truskawkowa z kwiatem czarnego bzu
Składniki
- Truskawki 1 kg
- cukier 250 gramów
- Sok z połowy cytryny
- Kwiaty czarnego bzu 5 - 6 szt.
Składniki
- Truskawki 1 kg
- cukier 250 gramów
- Sok z połowy cytryny
- Kwiaty czarnego bzu 5 - 6 szt.

Etapy przygotowania
Truskawki myjemy, przebieramy, kroimy na mniejsze części, mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie odstawiamy na kilka godzin, żeby mogły podejść sokiem.
Truskawki, które podeszły sokiem wstawiamy na ogień i gotujemy do momentu, aż zaczną się rozpadać. Wtedy odstawiamy konfiturę do całkowitego wystygnięcia. Podczas gotowania szumujemy konfiturę.
Następnie zbieramy kwiaty czarnego bzu. Mają byś w pełni rozkwitnięte. Pamiętajmy o tym, żeby nie zabierać ze sobą do domu owadów.
Przyniesione kwiaty odrywamy od łodyżek. Ważne, żeby zostały same małe kwiatki. Oderwane kwiaty zawijamy w gazę, którą zawiązujemy nitka tworząc swojego rodzaju sakiewkę z gazy z kwiatami w środku.
Wstawiamy konfiturę na ogień i gotujemy ją. Do gotującej konfitury wrzucamy zawinięte w gazę kwiaty, które powinny się pogotować w konfiturze przynajmniej około 30 minut.
Na koniec gotowania sakiewkę z kwiatami wyjmujemy, a gotową konfiturę przekładamy do słoików. Powinna być pyszna :)
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 155

Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Komunia
- Warzywa
- Papryka
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Szynki
Odsłon: 4881
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 143
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 155

Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Komunia
- Warzywa
- Papryka
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Szynki
Odsłon: 4881
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 143



Składniki
- Truskawki 1 kg
- cukier 250 gramów
- Sok z połowy cytryny
- Kwiaty czarnego bzu 5 - 6 szt.
Truskawki myjemy, przebieramy, kroimy na mniejsze części, mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie odstawiamy na kilka godzin, żeby mogły podejść sokiem.
Truskawki, które podeszły sokiem wstawiamy na ogień i gotujemy do momentu, aż zaczną się rozpadać. Wtedy odstawiamy konfiturę do całkowitego wystygnięcia. Podczas gotowania szumujemy konfiturę.
Następnie zbieramy kwiaty czarnego bzu. Mają byś w pełni rozkwitnięte. Pamiętajmy o tym, żeby nie zabierać ze sobą do domu owadów.
Przyniesione kwiaty odrywamy od łodyżek. Ważne, żeby zostały same małe kwiatki. Oderwane kwiaty zawijamy w gazę, którą zawiązujemy nitka tworząc swojego rodzaju sakiewkę z gazy z kwiatami w środku.
Wstawiamy konfiturę na ogień i gotujemy ją. Do gotującej konfitury wrzucamy zawinięte w gazę kwiaty, które powinny się pogotować w konfiturze przynajmniej około 30 minut.
Na koniec gotowania sakiewkę z kwiatami wyjmujemy, a gotową konfiturę przekładamy do słoików. Powinna być pyszna :)