Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienita, aromatyczna i rozgrzewająca konfitura. Idealna do herbaty.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4502
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5926
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1387
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12739
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4502
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5926
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1387
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12739
Składniki
Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Rabarbar obieramy i kroimy na około 2 - 3 centymetrowe fragmenty
Wyciskamy sok z połowy cytryny i łączymy ze sobą truskawki, rabarbar, cukier i wyciśnięty z cytryny sok, po czym mieszamy i odstawiamy, żeby cukier się rozpuścił a truskawki puściły sok.
Wstawiamy owoce na ogień i gotujemy do momentu aż truskawki będą się rozpadać, a rabarbar zmięknie i będzie dzielić się na pojedyncze włókna.
Zdejmujemy konfiturę z ognia i odstawiamy do przestygnięcia na noc. Następnego dnia wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia.
Do gotującej się konfitury dodajemy imbir, i gotujemy do momentu, aż osiągnie odpowiednią konsystencję.
Gotową konfiturę przelewamy do słoików i odstawiamy przykryte do góry dnem do ostygnięcia. Konfitura jest gotowa.