Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienita, aromatyczna i rozgrzewająca konfitura. Idealna do herbaty.
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 306
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2456
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4789
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 105
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1568
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 306
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2456
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4789
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 105
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1568
Składniki
Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Rabarbar obieramy i kroimy na około 2 - 3 centymetrowe fragmenty
Wyciskamy sok z połowy cytryny i łączymy ze sobą truskawki, rabarbar, cukier i wyciśnięty z cytryny sok, po czym mieszamy i odstawiamy, żeby cukier się rozpuścił a truskawki puściły sok.
Wstawiamy owoce na ogień i gotujemy do momentu aż truskawki będą się rozpadać, a rabarbar zmięknie i będzie dzielić się na pojedyncze włókna.
Zdejmujemy konfiturę z ognia i odstawiamy do przestygnięcia na noc. Następnego dnia wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia.
Do gotującej się konfitury dodajemy imbir, i gotujemy do momentu, aż osiągnie odpowiednią konsystencję.
Gotową konfiturę przelewamy do słoików i odstawiamy przykryte do góry dnem do ostygnięcia. Konfitura jest gotowa.