Do góry

Przetwory Przepis na:

Konfitura truskawkowa z wanilią

Konfitura truskawkowa z wanilią

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 316

Dodano:

Odsłon: 1020

Wyśmienita, słodka i kremowa konfitura uwielbiana szczególnie przez dzieci

Składniki

  • Dojrzałe truskawki 2 kg
  • Wanilia 1 laska
  • Cukier 400 gramów
  • Cytryna 1 szt
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Konfitura truskawkowa z wanilią

Przygotowanie

  1. Na początku należy umyś truskawki, pozbawić je szypułek i pokroić na mniejsze kawałki.

  2. Następnie przekrajamy wzdłóż laskę wanilii i wyskrobujemy z niej nasianka razem z miąższem. Z cytryny wyciskamy sok

  3. Truskawki łączymy z sokiem z cytryny i wanilią, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, w czasie których truskawki puszczą sok a cukier ulegnie rozpuszczeniu.

  4. Kiedy już cukier się rozpuści a truskawki podejdą własnym sokiem, przelewamy wszystko do garnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu aż owoce staną się szkliste i zaczną się rozpadać. Powinno to zająć około 30 minut gotowania na wolnym ogniu. Po tym czasie odstawiamy owoce do ostygnięcia, najlepiej na całą noc.

  5. Następnego dnia konfiturę znowu doprowadzamy do wrzenia i na wolnym ogniu gotujemy do momentu, aż jej konsystencja będzie nam odpowiadać. Należy pamiętać o tym, że po wystygnięciu w słoikach konfitura stanie się nieco gęstsza.

  6. Gotową konfiturę przelewamy do słoików i ustawiamy je do góry dnem, a następnie przykrywamy ściereczką. Po około 30 minutach ustawiamy w normalnej pozycji. Słoiki powinny się zassać, nie trzeba ich pasteryzować i konfitura jest gotowa.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń