Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słynna siostra Anastazja to prawdziwa mistrzyni tradycyjnych, domowych przetworów. Zainspiruj się jej pomysłami, jeśli należysz do osób, które lubią mieć w spiżarni samodzielnie przygotowane dżemy czy pikle. Na przykład, konfitura z aronii siostry Anastazji z pewnością stanie się twoim ulubionym dodatkiem do ciast czy naleśników, ale też mięs i wędlin!
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2048
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 165
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 73
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 532
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 690
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2048
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 165
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 73
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 532
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 690
Składniki
Umyj i osusz owoce aronii. Jeśli są bardzo cierpkie, włóż je na 2-3 godziny do zamrażalnika, a pozbędziesz się goryczki. Przed przygotowaniem konfitury wyjmij owoce z zamrażarki i poczekaj, aż osiągną temperaturę pokojową.
Wlej wodę do rondla albo na głęboką patelnię. Dodaj cukier. Zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu, aż z wody i cukru powstanie jednolity syrop.
Dodaj do syropu owoce aronii. Gotuj przez około 20 minut i odstaw do całkowitego wystudzenia – najlepiej na całą noc.
Wyszoruj dokładnie cytrynę. Ponownie zagotuj konfiturę. Gotuj przez kwadrans, po czym dodaj skórkę otartą z cytryny. Gotuj nadal, aż konfitura osiągnie pożądaną konsystencję. Pod koniec połącz ją z sokiem wyciśniętym z cytryny i kieliszkiem wódki. Dokładnie wymieszaj.
Przełóż konfiturę do wyparzonych słoików. Ustaw je w pewnej odległości od siebie w garnku wyłożonym ściereczką. Zalej wodą o takiej temperaturze, jaką mają słoiki – do ¾ wysokości. Zagotuj wodę. Gotuj na palniku u średniej mocy przez 15-20 minut. Wyjmij słoiki z garnka i przykryj kocem, by wystygły powoli. Przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu. Źródło: Wielka Księga Siostry Anastazji