Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle łatwa i szybka do przygotowania, przyjemnie chrupiąca, aromatyczna konfitura z owoców czarnego bzu z dodatkiem malin i jeżyn.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10688
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6157
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13046
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4794
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10688
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6157
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13046
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4794
Składniki
Owoce cierpliwie i dokładnie oddziel od gałązek. Przełóż do woreczka/pojemnika i wstaw do zamrażarki na dwa dni. Aby mieć pewność, że pozbawimy czarny bez sambunigryny (delikatnie toksyczna substancja o działaniu przeczyszczającym obecna w świeżych owocach), najlepiej zamrozić owoce na min 2 dni. Niektórzy twierdzą, że samo gotowanie wystarczy, ja jednak wolę dodatkowo się zabezpieczyć.
Zmrożone owoce przełóż do garnka z szerokim dnem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok 20 minut – tak aby lekko bulgotały. Dodaj cukier, zamieszaj i gotuj kolejne 10-15 minut na małym ogniu. Dodaj sok i skórkę, zamieszaj i ponownie zagotuj i zdejmij z ognia. Na koniec dodaj do masy maliny i jeżyny, pomieszaj. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem. Gdy przestygną – odwróć. Opcjonalnie słoiki możesz dodatkowo wypasteryzować.