Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz zaledwie dwóch składników. Nie zmienia to jednak faktu, że ta konfitura z czerwonej porzeczki wychodzi wręcz bajecznie. Idealnie sprawdzi się nie tylko w deserach - świetnie smakuje również jako dodatek do mięs i serów, a zwłaszcza tych przygotowanych na grillu.
Farsz z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i boczku jest znany w wo...
Odsłon: 1322
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1113
Farsz z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i boczku jest znany w wo...
Odsłon: 1322
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1113
Składniki
Najpierw przygotuj owoce. Musisz je dokładnie opłukać i osuszyć. Oczywiście trzeba też pozbyć się ogonków i szypułek, aby pozostawić same owoce.
Do dużego garnka wsyp owoce, a następnie zasyp je cukrem białym. Jeśli dodajesz więcej cukru, najlepiej na początku zagotować go ze szklanką wrzątku. Do powstałego syropu cukrowego dodaje się czerwone porzeczki i postępuje zgodnie z dalszymi wskazówkami.
Gotuj owoce z cukrem na średniej mocy palnika. Po chwili powinny puścić sok. Cukier musi się rozpuścić, a kiedy masa zacznie się robić gęsta, ustaw najmniejszą moc grzania.
Co jakiś czas mieszaj konfiturę, aby nie przywarła do dna. Możesz też potrząsnąć garnkiem, aby nie uszkodzić owoców i cieszyć się z ich kształtu. Z biegiem czasu konfitura zacznie się robić bardziej gęsta, bo woda odparuje. Jeśli pojawią się szumy, usuń je z pomocą łyżeczki.
Po około dwóch godzinach masa powinna zrobić się ciemniejsza. Możesz teraz pozostawić całość do wystygnięcia, nawet na całą noc pod przykryciem. Na drugi dzień warto ją ponownie zagotować i zostawić do ostudzenia. Jeśli wybierasz ekspresową wersję, poczekaj aż masa delikatnie się ostudzi i przełóż ją do wyparzonych i czystych słoików.
Pasteryzuj w garnku z gotującą wodą przez około 20 minut.