Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Konfitura porzeczkowa świetnie smakuje zarówno w konfiguracjach słodkich, jak i wytrawnych, na przykład z pieczonym drobiem.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 196
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 196
Składniki
Zerwane lub kupione porzeczki płuczemy pod bieżącą wodą i przebieramy odrywając od łodyżek, należy pamiętać, że przy odrywaniu owoców od łodyżki mogą przy nich zostać "ogonki". Je też usuwamu
Z cukru i wody gotujemy syrop. Do gotującego syropu wrzucamy przebrane porzeczki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu. Mieszać najlepiej poruszając garnkiem, łyżki używać wyłącznie do szumowania. Pierwsze gotowanie kończymy, kiedy porzeczki zaczynają się rozpadać. Odstawiamy do ostygnięcia, najlepiej na noc.
Następnego dnia gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Konfitura nie musi być specjalnie gęsta, porzeczki zawierają sporo pektyn i stężeją w słoikach. Przelewamy do słoików i gotowe :)