Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Konfitura porzeczkowa świetnie smakuje zarówno w konfiguracjach słodkich, jak i wytrawnych, na przykład z pieczonym drobiem.
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2020
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9628
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3292
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6732
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2020
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9628
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3292
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6732
Składniki
Zerwane lub kupione porzeczki płuczemy pod bieżącą wodą i przebieramy odrywając od łodyżek, należy pamiętać, że przy odrywaniu owoców od łodyżki mogą przy nich zostać "ogonki". Je też usuwamu
Z cukru i wody gotujemy syrop. Do gotującego syropu wrzucamy przebrane porzeczki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu. Mieszać najlepiej poruszając garnkiem, łyżki używać wyłącznie do szumowania. Pierwsze gotowanie kończymy, kiedy porzeczki zaczynają się rozpadać. Odstawiamy do ostygnięcia, najlepiej na noc.
Następnego dnia gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Konfitura nie musi być specjalnie gęsta, porzeczki zawierają sporo pektyn i stężeją w słoikach. Przelewamy do słoików i gotowe :)