Do góry

Przetwory Przepis na:

Konfitura z czerwonych porzeczek

Konfitura z czerwonych porzeczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 284

Dodano:

Odsłon: 4639

Konfitura porzeczkowa świetnie smakuje zarówno w konfiguracjach słodkich, jak i wytrawnych, na przykład z pieczonym drobiem.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zerwane lub kupione porzeczki płuczemy pod bieżącą wodą i przebieramy odrywając od łodyżek, należy pamiętać, że przy odrywaniu owoców od łodyżki mogą przy nich zostać "ogonki". Je też usuwamu

  2. Z cukru i wody gotujemy syrop. Do gotującego syropu wrzucamy przebrane porzeczki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu. Mieszać najlepiej poruszając garnkiem, łyżki używać wyłącznie do szumowania. Pierwsze gotowanie kończymy, kiedy porzeczki zaczynają się rozpadać. Odstawiamy do ostygnięcia, najlepiej na noc.

  3. Następnego dnia gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Konfitura nie musi być specjalnie gęsta, porzeczki zawierają sporo pektyn i stężeją w słoikach. Przelewamy do słoików i gotowe :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń