Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Konfitura porzeczkowa świetnie smakuje zarówno w konfiguracjach słodkich, jak i wytrawnych, na przykład z pieczonym drobiem.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10604
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6124
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12990
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4743
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10604
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6124
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12990
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4743
Składniki
Zerwane lub kupione porzeczki płuczemy pod bieżącą wodą i przebieramy odrywając od łodyżek, należy pamiętać, że przy odrywaniu owoców od łodyżki mogą przy nich zostać "ogonki". Je też usuwamu
Z cukru i wody gotujemy syrop. Do gotującego syropu wrzucamy przebrane porzeczki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu. Mieszać najlepiej poruszając garnkiem, łyżki używać wyłącznie do szumowania. Pierwsze gotowanie kończymy, kiedy porzeczki zaczynają się rozpadać. Odstawiamy do ostygnięcia, najlepiej na noc.
Następnego dnia gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Konfitura nie musi być specjalnie gęsta, porzeczki zawierają sporo pektyn i stężeją w słoikach. Przelewamy do słoików i gotowe :)