Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maliny to źródło witaminy C, wapniu, potasu i flawonoidów. W dodatku są słodkie, co jeszcze bardziej przekonuje o ich włączeniu do swojej diety. Dzięki temu, że są jednymi z najbardziej odżywczych owoców, warto przygotowywać je na różne sposoby. Jednym z nich jest pyszna konfitura z malin. To jeden z nielicznych przetworów, który robi się właściwie sam! Ten przepis ma ponad sto lat, a wciąż zachwyca smakiem. W końcu te tradycyjne przetwory smakują najlepiej
Składniki
W dużym garnku zagotuj wodę wraz z cukrem. Wymieszaj, aby składniki dokładnie się połączyły. Zostaw na średnim ogniu i delikatnie gotuj, aby powstał syrop cukrowy.
W tym czasie możesz przygotować owoce. Umyj je pod bieżącą wodą i wybierz te bez uszkodzeń. Delikatnie partiami dodawaj je do syropu cukrowego. Ustaw moc palnika na średni, na ten moment nie mieszaj łyżką. Wystarczy delikatnie poruszyć garnkiem.
Pozostaw tak na około pół godziny. Jeśli powstaną szumowiny, zbierz je delikatnie łyżką. Co jakiś czas potrząśnij garnkiem, aby przemieszać owoce z syropem. Część malin może się rozpaść.
Po gotowaniu zostaw jeszcze naczynie z owocami na kilka minut. W tym czasie ustaw na blacie suche, wyparzone i czyste słoiki. Przelej ostrożnie zawartość garnka do każdego z naczyń.
Zakręć solidnie słoiki z gorącymi owocami z syropem. Teraz wystarczy je odwrócić do góry dnem i zostawić tak najlepiej przez całą noc. Kiedy konfitura ostygnie, wtedy możesz ją przełożyć do suchego, ciemnego i chłodnego miejsca.