Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiwi od zawsze kojarzy się nam z tropikiem...od jakiegoś czasu popularne wśród polskich działkowców, cieszy się tzw. nazwą "mini kiwi". Dżem lub konfitura z tych owoców jest rewelacyjna w smaku, niesie ze sobą słodycz i lekką nutę cytrusowego orzeźwienia.
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 315
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 5713
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 2024
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 94
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 315
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 5713
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 2024
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 94
Składniki
Kiwi po umyciu odszypułkowałem z obu stron. Wsypałem do żeliwnego garnka o grubym dnie. Skropiłem obficie sokiem z cytryny. Wysmażałem na małym ogniu do czasu odparowania płynu i uzyskania konsystencji powideł. Dodałem pod koniec do smaku cukier ( dodajemy tyle ile uznamy, jeśli chcemy słodką konfiturę tym więcej ) oraz sok z cytryny. Po wystygnięciu lekko zmiksowałem, przełożyłem ponownie do garnka i podgrzałem. Gorącą konfiturę przełożyłem do umytych i sparzonych wrzątkiem słoików. Mocno zakręciłem i odstawiłem do góry dnem. Pokrywki muszą być również wyparzone i osuszone. Profilaktycznie następnego dnia pasteryzowałem jeszcze we wrzącej wodzie ok. 20 minut.