Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne konfitury to świetny dodatek do słodkich wypieków, naleśników czy chrupiącego pieczywa. Choć konfitura z płatków róży wymaga odrobiny pracy, to dla wyjątkowego smaku i pięknego zapachu, naprawdę warto ją przygotować. Zobacz, jak zrobić konfiturę różaną.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11949
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16424
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5272
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11949
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16424
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5272
Składniki
Przygotuj płatki róży. Z każdego z nich odetnij biały koniec (znajduje się u nasady), który dodałby gorzkiego posmaku konfiturze.
Weź głęboką miskę i wlej do niej zimną wodę. Wsyp do niej przygotowane płatki róż. Dokładnie wypłucz. Wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na papierowym ręczniku. Odsącz z nadmiaru wody i po chwili suszenia, odłóż odpowiednią porcję płatków.
W garnku zagotuj dwie szklanki wody i ustaw palnik na średni ogień. Do naczynia przełóż przygotowane wcześniej płatki róż. Gotuj przez ok. 5 minut. Po tym czasie do garnka wciśnij sok z cytryn i wsyp cukier. Wymieszaj składniki i doprowadź płyn do wrzenia.
Miksturę gotuj na małym ogniu przez ok. 35 minut. Woda będzie się redukować, więc masa powinna gęstnieć i pracować (pojawiać się będą pęcherzyki powietrza). Gdy na wierzchu utworzy się piana, weź trochę masy i wylej na talerzyk. Konfitura jest gotowa, jeśli zastygnie szybko. Możesz ją wówczas zdjąć z ognia.
Słoiki wyparz i przygotuj, by były sterylnie czyste. Wlej do nich gorącą jeszcze konfiturę. Czyste nakrętki oraz brzegi słoików przemyj spirytusem, a następnie szczelnie je zakręć.