Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Konserwa kebab to pyszny pomysł na domową wędlinę na kanapki czy też dodatek do sałatek lub też nawet do tortilli.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85253
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2543
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9986
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3995
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7109
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85253
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2543
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9986
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3995
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7109
Składniki
Mięso oczyść i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój je na kawałki średniej wielkości, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego.
Przełóż mięso do miski i dodaj wszystkie przyprawy, w tym połamany palcami liść laurowy. Dokładnie całość wymasuj, by wszystkie składniki połączyły się ze sobą.
Przełóż mięso z przyprawami do czystych i suchych słoików dowolnej wielkości. Podana ilość wystarcza na 4 słoiki o pojemności 720 ml.
Słoiki ułóż w głębokim naczyniu żaroodpornym i wlej do niego wodę na wysokość ok. 2-3 cm. Każdy słoik przykryj folią aluminiową i nakłuj ją ostrym nożem w 2-3 miejscach.
Naczynie ze słoikami wstaw do zimnego piekarnika i nastaw go na temperaturę 180 st. Celsjusza. Piecz całość przez 2 godziny.
Następnie zmniejsz temperaturę do 140 st. Celsjusza i kontynuuj pieczenie przez kolejne 2 godziny. Objętość mięsa znacznie się skurczy. Na 30 minut przed końcem wyjmij słoiki i przełóż równomiernie zawartość jednego z nich do pozostałych trzech, pozostawiając jedynie 1 cm wolnego miejsca na brzegach. Przelej również soki i wytworzony tłuszcz.
Następnie zakręć słoiki szczelnie pokrywkami i kontynuuj pieczenie przez 30 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw przetwory wewnątrz przy otwartych drzwiczkach na 20-30 minut. Wyjmij je pojedynczo, upewniając się, że są szczelnie zakręcone. Odwróć je do góry dnem i odstaw do ostudzenia na blacie.
Konserwę kebab wstaw do lodówki lub piwnicy.