Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Konserwa kebab to pyszny pomysł na domową wędlinę na kanapki czy też dodatek do sałatek lub też nawet do tortilli.
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 857
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 857
Składniki
Mięso oczyść i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój je na kawałki średniej wielkości, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego.
Przełóż mięso do miski i dodaj wszystkie przyprawy. Dokładnie całość wymasuj, by wszystkie składniki połączyły się ze sobą.
Przełóż mięso z przyprawami do czystych i suchych słoików dowolnej wielkości. Podana ilość wystarcza na 4 słoiki o pojemności 720 ml.
Słoiki ułóż w głębokim naczyniu żaroodpornym i wlej do niego wodę na wysokość ok. 2-3 cm. Każdy słoik przykryj folią aluminiową i nakłuj ją ostrym nożem w 2-3 miejscach.
Naczynie ze słoikami wstaw do zimnego piekarnika i nastaw go na temperaturę 180 st. Celsjusza. Piecz całość przez 2 godziny.
Następnie zmniejsz temperaturę do 140 st. Celsjusza i kontynuuj pieczenie przez kolejne 2 godziny. Objętość mięsa znacznie się skurczy. Na 30 minut przed końcem wyjmij słoiki i przełóż równomiernie zawartość jednego z nich do pozostałych trzech, pozostawiając jedynie 1 cm wolnego miejsca na brzegach. Przelej również soki i wytworzony tłuszcz.
Następnie zakręć słoiki szczelnie pokrywkami i kontynuuj pieczenie przez 30 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw przetwory wewnątrz przy otwartych drzwiczkach na 20-30 minut. Wyjmij je pojedynczo, upewniając się, że są szczelnie zakręcone. Odwróć je do góry dnem i odstaw do ostudzenia na blacie.
Konserwę kebab wstaw do lodówki lub piwnicy.