Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna, kolejna mielonka wieprzowa, tym razem zrobiona z karczku i łopatki wieprzowej. Mielonka, konserwa w słoiku. Z podanego przepisu wyszły 2 słoiki 0,5 l, 3 słoiczki 350 ml i 5 słoiczków 250 ml.
maszynka do mielenia mięsa, miska, słoiczki, termometr, garnek
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 354
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 374
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 354
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 374
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
Roztwór wody z żelatyną: 1 łyżeczka żelatyny + szklanka wrzącej wody. Mieszamy tak żeby rozpuściła się żelatyna, schładzamy. Wykonanie: Karczek i łopatkę wieprzową mielmy przez szarpak, lub sitko 12 mm. 1/3 zmielonego przez szarpak mięsa przepuszczamy przez sitko 4 mm. Do zmielonych mięs dodajemy peklosól i przyprawy, dobrze wyrabiamy i wyrobiony farsz w misie zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach ponownie wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości farszu i napełniamy tym farszem wcześniej wyparzone słoiczki. Wlewamy do każdego po 2-3 łyżki roztworu wody z żelatyną. Zakręcamy wieczka słoiczków i pasteryzujemy. Po procesie pasteryzacji, najlepiej jest wstawić słoiczki do lodówki. Pasteryzacja: Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny. Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut słoik 235 ml 28 + 18 + 13 minut Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku. Smacznego !!!