Do góry

Przetwory Przepis na:

Konserwowa Brukselka.

Konserwowa Brukselka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1510 Ocena: 20319

Dodano:

Odsłon: 1102

Kapusta Brukselka zakonserwowana w słoiku według przepisu z 1914 roku.Doskonała jest do zup, sosów i smażonych warzyw na patelni.

Składniki

1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Brukselkę czyścimy.

  2. Płuczemy w bieżącej zimnej wodzie.

  3. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 10-15 minut.

  4. Płuczemy w zimnej, bieżącej wodzie.

  5. Ostudzoną brukselkę wkładamy do słoika, wcześniej wyparzonego, zalewamy lekko osoloną zimną, przegotowaną wodą.Zakręcamy słoik.

  6. Pasteryzujemy 15 minut w 100 stopniach.

  7. Po pasteryzacji studzimy. Doskonała jest do zup, sosów i smażonych warzyw na patelni.

  8. Kapusta brukselka wyjęta ze słoika po 3 dniach. Jest smaczna, jędrna i o odpowiedniej twardości.

  9. Naprawdę to jest dobry sposób na konserwową kapustę brukselkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 01 grudnia 2017 Brukseleczka kochana. Fajny przepis - zabieram, Dzięki.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 28 listopada 2017 Świetnie <3 Mam pytanie...czy brukselka jest jędrna z takiej zalewy? Bo w pewnym sklepie widziałem (chociaż składu zalewy nie czytałem), wyglądała na "rozciapaną". Bardzo lubię tą małą kapustkę i chętnie połakomił bym się na takową <3 Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń