Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki koperkowe małosolne to aromatyczny, chrupiący i pyszny dodatek do kanapek, sałatek czy też głównego dania obiadowego. Są charakterystyczne, delikatnie kwaskowe i pełne smaku samego warzywa. Podstawą idealnych przetworów są ogórki gruntowe – świeże, jędrne i wysokiej jakości. Niezwykle ważny jest również koperek, który nadaje ogórkom wyjątkowego, świeżego zapachu, oraz czosnek, którego delikatna ostrość subtelnie podkreśla ich smak. Równie istotna jest odpowiednio przygotowana zalewa z mniejszą ilością soli niż w przypadku ogórków kiszonych, dzięki czemu są znacznie delikatniejsze w smaku. Ogórki małosolne to nie tylko klasyczny dodatek do obiadów, ale także danie, które łączy pokolenia. Ich zapach przywołuje wspomnienia dzieciństwa, rodzinnych posiłków i smaków lata, a prostota ich przygotowania sprawia, że każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych, może odnaleźć radość w ich przygotowywaniu.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31276
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 14399
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1380
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31276
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 14399
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1380
Składniki
Przygotuj zalewę.
Wodę zagotuj w garnku z dodatkiem soli i białej gorczycy.
Ogórki opłucz dobrze pod bieżącą wodą, odetnij końce i osusz je na papierowych ręcznikach. Za pomocą mandoliny lub ostrego noża pokrój je na plasterki o grubości ok. 0,5-1 cm.
W słoikach umieść ciasno plasterki ogórków na przemian z koperkiem i pokrojonym w plasterki czosnkiem.
Zalej ogórki gorącą zalewą i zabezpiecz je ciężarkiem tak, by nie wypływały na powierzchnię. Odstaw je na 1-2 dni, by zaczęła się fermentacja. Po tym czasie możesz słoiki zakręcić i wstawić do lodówki.
Koperkowe małosolne przechowuj w zimnym miejscu.