Do góry

Przetwory Przepis na:

Korzenne śliwki w occie

Korzenne śliwki w occie

Autor:

Przepisów i artykułów: 366 Ocena: 4653

Dodano:

Odsłon: 235

Śliwki marynowane to nie jest smak mojego dzieciństwa. Nie robiła ich moja mama, a babci nie miałam. Ale ten przepis przekonał mnie do spróbowania. Wprawdzie zawiera w swoim składzie ocet spirytusowy 10%, ale ten jeden raz, od wielkiego dzwonu, mogę zrobić wyjątek. Zrobiłam więc ten wyjątek i przygotowałam korzenne śliwki w occie spirytusowym z połowy porcji (uwaga, przepis podaję na całą porcję). Wszystko po to, by poznać procedurę, kolejność działań i smak. Ale przecież nie byłabym sobą, gdybym tego wszystkiego nie przeinaczyła. Dzięki temu powstały również korzenne śliwki w occie jabłkowym. To dla tych osób, które – jak ja – unikają octu spirytusowego. Cóż mam napisać? Okazało się, że jedne i drugie są przepyszne! Nie za bardzo kwaśne, nie za bardzo słodkie. Pełna równowaga, więc trzeba zrobić.

Składniki

  • 5 kg śliwek węgierek – śliwki powinny być twarde, niezbyt dojrzałe
  • 2,5 kg cukru
  • 250 ml octu 10%
  • ok. 250 ml wody
  • 4 goździki
  • 1-2 laski cynamonu, najlepiej cejlońskiego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Korzenne śliwki w occie

Przygotowanie

  1. Do dużego naczynia, najlepiej garnka, włóż umyte i osuszone śliwki.

  2. Do drugiego garnka wlej ocet 10%, wsyp cukier, dodaj goździki, laskę cynamonu i wlej niewielką ilość wody (najpierw użyłam około pół szklanki, ale potem zwiększyłam ilość do szklanki).

  3. Gotuj ocet i cukier oraz nieco wody na małym ogniu i mieszaj od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści a syrop zagotuje. Gorącym syropem zalej śliwki i odstaw na około 12 godzin.

  4. Po tym czasie zlej syrop, zagotuj go i gorącym znowu zalej śliwki.

  5. Odstaw na 12 godzin i powtórz wszystko jeszcze trzeci raz.

  6. Po kolejnych 12 godzinach znowu odcedź śliwki, zagotuj ponownie syrop. Do gorącego włóż owoce, doprowadź do wrzenia, a potem gotuj razem 5 minut.

  7. Węgierki przełóż do wyparzonych słoików razem z syropem, zakręcaj i pozostaw do ostygnięcia dnem do góry. Można je teraz schować do spiżarni.

  8. A jak przygotować śliwki marynowane w occie jabłkowym? Po informacje zapraszam na bloga.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 30 października U mnie w domu zawsze byly robione sliwki w occie, gdyz ich ocet byl podstawowym dodatkiem do czerwonego barszczu na Wigilie. Przepis na Twoje bardzo jest zblizony do przepisu mojej mamy.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń