Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliwki marynowane to nie jest smak mojego dzieciństwa. Nie robiła ich moja mama, a babci nie miałam. Ale ten przepis przekonał mnie do spróbowania. Wprawdzie zawiera w swoim składzie ocet spirytusowy 10%, ale ten jeden raz, od wielkiego dzwonu, mogę zrobić wyjątek. Zrobiłam więc ten wyjątek i przygotowałam korzenne śliwki w occie spirytusowym z połowy porcji (uwaga, przepis podaję na całą porcję). Wszystko po to, by poznać procedurę, kolejność działań i smak. Ale przecież nie byłabym sobą, gdybym tego wszystkiego nie przeinaczyła. Dzięki temu powstały również korzenne śliwki w occie jabłkowym. To dla tych osób, które – jak ja – unikają octu spirytusowego. Cóż mam napisać? Okazało się, że jedne i drugie są przepyszne! Nie za bardzo kwaśne, nie za bardzo słodkie. Pełna równowaga, więc trzeba zrobić.
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 47
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 55
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 47
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 55
Składniki
Do dużego naczynia, najlepiej garnka, włóż umyte i osuszone śliwki.
Do drugiego garnka wlej ocet 10%, wsyp cukier, dodaj goździki, laskę cynamonu i wlej niewielką ilość wody (najpierw użyłam około pół szklanki, ale potem zwiększyłam ilość do szklanki).
Gotuj ocet i cukier oraz nieco wody na małym ogniu i mieszaj od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści a syrop zagotuje. Gorącym syropem zalej śliwki i odstaw na około 12 godzin.
Po tym czasie zlej syrop, zagotuj go i gorącym znowu zalej śliwki.
Odstaw na 12 godzin i powtórz wszystko jeszcze trzeci raz.
Po kolejnych 12 godzinach znowu odcedź śliwki, zagotuj ponownie syrop. Do gorącego włóż owoce, doprowadź do wrzenia, a potem gotuj razem 5 minut.
Węgierki przełóż do wyparzonych słoików razem z syropem, zakręcaj i pozostaw do ostygnięcia dnem do góry. Można je teraz schować do spiżarni.
A jak przygotować śliwki marynowane w occie jabłkowym? Po informacje zapraszam na bloga.