Do góry

Przetwory Przepis na:

Kurki konserwowane w maśle

Kurki konserwowane w maśle

Autor:

Przepisów i artykułów: 345 Ocena: 2166

Dodano:

Odsłon: 159

Kilka dni temu dostałam koszyk świeżo zebranych kurek, żeby zachować ich smak i świeżość, a jednocześnie móc je na bieżąco używać do potraw zakonserwowałam je w maśle.

Składniki

  • dowolna ilość kurek
  • masło klarowane
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • odrobina miodu
5-6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kurki konserwowane w maśle

Przygotowanie

  1. Oczyszczone kurki przekładamy na patelnię, solimy. Dusimy, aż odparują. Dodajemy trochę miodu - miód zrównoważy goryczkę kurek, dodatkowo miód konserwuje. Dodajemy klarowane masło. Masła powinno być tyle, że po przełożeniu ich do słoików i po zalaniu masłem masło dokładnie pokryje kurki. Gdy masło się roztopi doprawiamy kolorowym pieprzem. Przekładamy do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcamy. Po ostudzeniu przechowujemy w lodówce.
    Takie kurki są idealne do jajecznicy sosów, zup. Świetnie również smakują odgrzanie i przesmażone z młodą cebulką.

  2. Tak zakonserwowane kurki możemy przechowywać kilka miesięcy w lodówce. Proponuję przechowywać je w małych słoiczkach, tak by po otwarciu zużyć je w dosyć szybko. Jeśli jednak nie zużyjemy całej porcji na raz proponuję napoczęte zalać masłem, tak by były nim pokryte.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń