Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kilka dni temu dostałam koszyk świeżo zebranych kurek, żeby zachować ich smak i świeżość, a jednocześnie móc je na bieżąco używać do potraw zakonserwowałam je w maśle.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2330
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1449
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 536
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3619
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1326
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2330
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1449
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 536
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3619
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1326
Składniki
Oczyszczone kurki przekładamy na patelnię, solimy. Dusimy, aż odparują. Dodajemy trochę miodu - miód zrównoważy goryczkę kurek, dodatkowo miód konserwuje. Dodajemy klarowane masło. Masła powinno być tyle, że po przełożeniu ich do słoików i po zalaniu masłem masło dokładnie pokryje kurki. Gdy masło się roztopi doprawiamy kolorowym pieprzem. Przekładamy do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcamy. Po ostudzeniu przechowujemy w lodówce. Takie kurki są idealne do jajecznicy sosów, zup. Świetnie również smakują odgrzanie i przesmażone z młodą cebulką.
Tak zakonserwowane kurki możemy przechowywać kilka miesięcy w lodówce. Proponuję przechowywać je w małych słoiczkach, tak by po otwarciu zużyć je w dosyć szybko. Jeśli jednak nie zużyjemy całej porcji na raz proponuję napoczęte zalać masłem, tak by były nim pokryte.