Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na łagodny sos z pomidorów i papryki, przyprawiony solą, pieprzem, mieloną łagodną papryką i cukrem z dodatkiem odrobiny oleju. Do sosu nie dodałam czosnku ani ostrej papryki więc może wykorzystany jako gęsty sok do picia.
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1764
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 162
Polecam.
Odsłon: 240
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 209
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1764
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 162
Polecam.
Odsłon: 240
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 209
Składniki
Papryki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce skórką ku górze, skrapiamy olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Zapiekamy ok. 40 min aż skórka ściemnieje. Gorącą paprykę przekładamy do woreczka foliowego i szczelnie zawiązujemy. Po 15-20 min. paprykę wyjmujemy, zdejmujemy skórką i przekładamy do garnka. Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy i dodajemy do papryki. Dodajemy cukier i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż warzywa rozgotują się /Nie chciałam aby mój sos był zbyt gęsty i aby w razie czego nadawał się do picia więc gotowałam ok. 10 min/ Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy. Sos przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.