Do góry

Przetwory Przepis na:

Łagodny sos pomidorowo-paprykowy na zimę

Łagodny sos pomidorowo-paprykowy na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3419

Dodano:

Odsłon: 795

Przepis na łagodny sos z pomidorów i papryki, przyprawiony solą, pieprzem, mieloną łagodną papryką i cukrem z dodatkiem odrobiny oleju. Do sosu nie dodałam czosnku ani ostrej papryki więc może wykorzystany jako gęsty sok do picia.

Składniki

  • pomidory 1,5 kg
  • papryka czerwona 6 szt
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka płaska
  • cukier 1 łyżeczka
  • olej 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Papryki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce skórką ku górze, skrapiamy olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Zapiekamy ok. 40 min aż skórka ściemnieje. Gorącą paprykę przekładamy do woreczka foliowego i szczelnie zawiązujemy. Po 15-20 min. paprykę wyjmujemy, zdejmujemy skórką i przekładamy do garnka.
    Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy i dodajemy do papryki. Dodajemy cukier i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż warzywa rozgotują się /Nie chciałam aby mój sos był zbyt gęsty i aby w razie czego nadawał się do picia więc gotowałam ok. 10 min/ Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy.
    Sos przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń