Przetwory Przepis na:
Leczo do słoików

Przepisów i artykułów: 508 Ocena: 6429
Dodano: 14.06.2016
Odsłon: 26022
Składniki
- 2-3 duże cukinie 1 i 1/2 kg pomidorów 1 i 1/2 kg papryki Bazylia, oregano, sól, pieprz. Olej tyle aby zakrył dno garnka.
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
1)Cukinię obieramy ze skórki i kroimy na dość duże kawałki
2)Paprykę kroimy w paski
3)Pomidory parzymy i ściagamy z nich skórkę -
Na dno dużego garnka wlewamy olej.
Grzejemy.
Na goracy olej wrzucamy w pierwszej kolejności paprykę, dusimy i gdy trochę zmięknie wrzucamy cukinię i pokrojone pomidory.
Dusimy do miękkości. Dodajemy zioła, pieprz i sól juz w trakcie gotowania.
Pasteryzujemy około 20 minut.
W zimie gdy otwieram słoik. Dodaję kiełbasę podsmażoną z cebulką.
WAŻNE; nie dodajemy wody. Warzywa mają być w sosie własnym.
Komentarze do przepisu (4)

GREGORHSPEED 15 czerwca 2016Zgłoś do usunięcia
Mniam <32 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 14 czerwca 2016Zgłoś do usunięcia
Pachnąca latem potrawa..pyszna:)2 Kto głosował? | Odpowiedz

smaker 14 czerwca 2016Zgłoś do usunięcia
Najłatwiejszy sposób, żeby zimą przypomnieć sobie o lecie :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 14 czerwca 2016Zgłoś do usunięcia
Pyszności! Muszę zrobić, bo dawno nie jadłam leczo :D3 Kto głosował? | Odpowiedz