Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe buraczki do słoików to obowiązkowa pozycja w każdej spiżarni. Możecie wykorzystać je zimą do przygotowania różnego rodzaju sałatek, zup i dań głównych. Z powodzeniem sprawdzą się również jako imprezowa przekąska, zaserwowana solo.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12120
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 154
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8914
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155562
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1219
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12120
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 154
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8914
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155562
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1219
Składniki
Wskazana ilość składników powinna wystarczyć na 6 litrowych słoików. Do przygotowania będą Ci również potrzebne słoiki, które należy wcześniej dokładnie umyć oraz wyparzyć. Do garnka wrzuć wszystkie składniki poza buraczkami. Gotuj tak długo, aż zacznie wrzeć, wówczas ogień zmniejsz do minimum. Całość duś przez 15 minut, a na końcu, wyjmij laskę cynamonu.
Buraki dokładnie umyj i obierz oraz przytnij ich wierzchołki. Gotuj je przez 15-30 min. Można je również upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 60-120 minut. Buraki powinny być miękkie, wówczas będą gotowe do zalewy. Do słoików włóż ciasno buraki. Jeśli będą za duże, możesz poprzekrawać je na połówki. Pamiętaj o tym, aby pozostawić 1-2 cm miejsca pod wieczkiem.
Buraki zalej gorącą zalewą, tak, aby były całe zakryte. Nożem możesz delikatnie usunąć powstałe pęcherzyki powietrza. Starannie wytrzyj brzegi słoików i mocno je zakręć.
Słoiki wstaw do garnka, który powinien być wyścielony lnianą ściereczką. Zalej go wodą do połowy wysokości słoików. Gotuj je przez 30 minut. Po wykonaniu pasteryzacji wyjmij słoiki i pozostaw je do całkowitego wystygnięcia. Tak przygotowane buraczki przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.