Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy przyjdzie jesień, przyda się odrobina domowych przetworów, które wzmocnią odporność i będą wspierać przy niespodziewanych infekcjach. Maliny z cukrem możesz dodać bezpośrednio do herbaty i zyskać pyszny gorący napar.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 700
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 525
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 26
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 80
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 700
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 525
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 26
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 80
Składniki
Najpierw przygotuj maliny. Umyj je dokładnie, oczyść ze wszystkich zanieczyszczeń i osusz. Zostaw tylko zdrowe owoce bez uszkodzeń. Nie musisz ich gotować przed przygotowaniem przetworów.
Do wyparzonych i suchych słoików wsypuj na przemian po dwie łyżki malin, a następnie łyżkę cukru. Owoce muszą mocno do siebie przylegać. Dlatego dobrze jest je docisnąć. Jeśli nie lubisz zbyt słodkich przetworów, możesz zmniejszyć ilość cukru.
Zakręć szczelnie słoiki wypełnione malinami.
Przygotuj duży garnek z szerokim dnem. Wypełnij go do połowy wodą. Ułóż słoiki jeden obok drugiego, a następnie zacznij podgrzewanie na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie bulgotać, zmniejsz moc. Pozostaw tak na 20 minut.
Zapasteryzowane maliny z cukrem odłóż do góry dnem. Słoiki zostaw tak aż do ostygnięcia. Przechowuj w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Zamiast trzech łyżek zwykłego cukru możesz wykorzystać dwie łyżki tradycyjnego i jedną łyżkę cukru waniliowego.