Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki małosolne bez zalewy to odkrycie kulinarne, które kilka lat temu stało się w sieci prawdziwym przebojem. Okazuje się jednak, że metodę „na sucho” od dawna praktykuje się na wschodnich kresach Europy. Jest to zatem przepis sprawdzony i możemy sięgać po niego bez wahania. Warto, bo to wyjątkowo szybki i prosty sposób na przygotowanie pysznych ogórków - w niczym nie ustępujących tym ze słoików, a przy tym wyjątkowo chrupiących i w soczyście zielonym kolorze.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 27
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 27
Składniki
Przygotuj woreczek strunowy o pojemności około 2 l. Powinien być wykonany z mocnej folii przeznaczonej do kontaktu z żywnością.
Dokładnie opłucz ogórki i zalej zimną wodą. Po około godzinie osusz je i odetnij ich końcówki z obu stron.
Czosnek i korzeń chrzanu pokrój na plasterki. Pokrusz suszone liście i rozgnieć ziele angielskie. Gałązki kopru podziel na mniejsze kawałki. Umieść wymienione składniki w woreczku.
Do woreczka z przyprawami dołóż ogórki. Zasyp je solą i ziarenkami gorczycy. Woreczek zamknij szczelnie zapięciem strunowym i potrząśnij tak, by wszystkie przyprawy rozmieściły się w nim równomiernie. Na koniec usuń z woreczka nadmiar powietrza i wstaw go do lodówki.
Po 3-4 godzinach wyjmij ogórki z lodówki i przechowuj w temperaturze pokojowej, potrząsając co jakiś czas woreczkiem. Po dobie ogórki będą gotowe do spożycia. Jeśli chcesz, by ukisiły się bardziej, trzymaj je dłużej w cieple – aż uzyskają satysfakcjonujący cię smak. Po jego osiągnięciu przechowuj ogórki w lodówce.