Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zrobimy marmoladę czyli słodkie delicje z przetartych owoców, z większą ilością cukru, bez żelatyny czy cukru żelującego. Jeśli mamy słodkie owoce z cienką (i mało kwaśną!) skórką możemy oczywiście przygotować z nich klasyczny dżem – czyli ugotować całe owoce bez ich przecierania, ale wtedy musimy je wypestkować. Do marmolady dodamy tylko cukier, dobrze ją wysmażymy i przetrzemy przez sito. Marmolada z mirabelek to jedna z najsmaczniejszych słodkości w naszej spiżarni, a jaka tania. U nas mirabelki rośną pod lasem.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15644
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4704
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 374
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2919
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15644
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4704
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 374
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2919
Składniki
Mirabelki dokładnie myjemy. Owoce wkładamy do brytfanny o grubym dnie. Zasypujemy cukrem i zaczynamy podgrzewać.
Po kilku minutach od zagotowania zdejmujemy garnek z ognia. Owoce – partiami – przekładamy na gęste sito i dokładnie przecieramy.
Przetarte owoce z powrotem wkładamy do garnka. Zaczynamy je podsmażać jak konfiturę. Najpierw 1/2 godziny. W tym czasie mieszamy je od czasu do czasu, najlepiej drewnianą łyżką. Po upływie pół godziny odstawiamy brytfannę na bok, do przestudzenia. Możemy spróbować marmoladę i ewentualnie dodać jeszcze trochę cukru. Mirabelki to dosyć kwaśne śliwki, dlatego potrzebują więcej cukru niż truskawki czy wiśnie.
Czynność tę powtarzamy jeszcze trzykrotnie. Przy czym za każdym razem należy mieszać marmoladę coraz intensywniej, aby się nie przypaliła. Czynność tę możemy rozłożyć na dwa dni. Na koniec dodajemy sok z cytryny, przecedzony przez sitko. Gotową marmoladę na gorąco przekładamy do wyparzonych słoiczków mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Odstawiamy do przestygnięcia.
Marmolada z mirabelek gotowa!
Marmolada z mirabelek smakuje podana z pszennym pieczywem lub naleśnikami czy racuchami. Doskonale komponuje się z serami pleśniowymi. Z mirabelek można też zrobić wyśmienity chutney do mięs: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-chutney-z-mirabelek,1979700,walek.html