Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zrobimy marmoladę czyli słodkie delicje z przetartych owoców, z większą ilością cukru, bez żelatyny czy cukru żelującego. Jeśli mamy słodkie owoce z cienką (i mało kwaśną!) skórką możemy oczywiście przygotować z nich klasyczny dżem – czyli ugotować całe owoce bez ich przecierania, ale wtedy musimy je wypestkować. Do marmolady dodamy tylko cukier, dobrze ją wysmażymy i przetrzemy przez sito. Marmolada z mirabelek to jedna z najsmaczniejszych słodkości w naszej spiżarni, a jaka tania. U nas mirabelki rośną pod lasem.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19846
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 485
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6895
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242864
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19846
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 485
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6895
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242864
Składniki
Mirabelki dokładnie myjemy. Owoce wkładamy do brytfanny o grubym dnie. Zasypujemy cukrem i zaczynamy podgrzewać.
Po kilku minutach od zagotowania zdejmujemy garnek z ognia. Owoce – partiami – przekładamy na gęste sito i dokładnie przecieramy.
Przetarte owoce z powrotem wkładamy do garnka. Zaczynamy je podsmażać jak konfiturę. Najpierw 1/2 godziny. W tym czasie mieszamy je od czasu do czasu, najlepiej drewnianą łyżką. Po upływie pół godziny odstawiamy brytfannę na bok, do przestudzenia. Możemy spróbować marmoladę i ewentualnie dodać jeszcze trochę cukru. Mirabelki to dosyć kwaśne śliwki, dlatego potrzebują więcej cukru niż truskawki czy wiśnie.
Czynność tę powtarzamy jeszcze trzykrotnie. Przy czym za każdym razem należy mieszać marmoladę coraz intensywniej, aby się nie przypaliła. Czynność tę możemy rozłożyć na dwa dni. Na koniec dodajemy sok z cytryny, przecedzony przez sitko. Gotową marmoladę na gorąco przekładamy do wyparzonych słoiczków mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Odstawiamy do przestygnięcia.
Marmolada z mirabelek gotowa!
Marmolada z mirabelek smakuje podana z pszennym pieczywem lub naleśnikami czy racuchami. Doskonale komponuje się z serami pleśniowymi. Z mirabelek można też zrobić wyśmienity chutney do mięs: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-chutney-z-mirabelek,1979700,walek.html