Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowana fasolka szparagowa z konieczności smakuje inaczej niż świeża. Warto jednak przygotować sezonie kilka słoików, by cieszyć się wspomnieniem lata w środku zimy. Taka chrupiąca, lekko pikantna fasolka to wyśmienita przekąska, oryginalny składnik sałatek i niezawodna przystawka do dań mięsnych.
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5376
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2491
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5376
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2491
Składniki
Umyj fasolkę i odetnij ze strączków obie końcówki. Strączki pokrój na mniejsze kawałki. Obgotuj je kilka minut w lekko osolonym wrzątku. Fasolka nie może być zupełnie surowa, ale ma pozostać sprężysta i chrupiąca.
Wyparz kilka słoików o łącznej pojemności około 3,5 l. Rozdziel proporcjonalnie pomiędzy słoiki strączki fasolki, obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku oraz przyprawy.
Zagotuj wodę z octem, solą i cukrem. Zalej gorącą zalewą fasolkę i zakręć szczelnie słoiki.
Przełóż słoiki do dużego garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką albo specjalną gumową wkładką. Ustaw je w pewnej odległości od siebie. Zalej wrzącą wodą do ¾ wysokości słoików i ponownie doprowadź ją do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.
Ustaw słoiki do góry dnem i pozostaw tak, aż wystygną. Przenieś je w ciemne, chłodne miejsce. W takich warunkach zapasteryzowaną fasolkę szparagową możesz przechowywać całą zimę.