Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowana fasolka szparagowa z konieczności smakuje inaczej niż świeża. Warto jednak przygotować sezonie kilka słoików, by cieszyć się wspomnieniem lata w środku zimy. Taka chrupiąca, lekko pikantna fasolka to wyśmienita przekąska, oryginalny składnik sałatek i niezawodna przystawka do dań mięsnych.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7234
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2687
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20202
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 583
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 813
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7234
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2687
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20202
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 583
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 813
Składniki
Umyj fasolkę i odetnij ze strączków obie końcówki. Strączki pokrój na mniejsze kawałki. Obgotuj je kilka minut w lekko osolonym wrzątku. Fasolka nie może być zupełnie surowa, ale ma pozostać sprężysta i chrupiąca.
Wyparz kilka słoików o łącznej pojemności około 3,5 l. Rozdziel proporcjonalnie pomiędzy słoiki strączki fasolki, obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku oraz przyprawy.
Zagotuj wodę z octem, solą i cukrem. Zalej gorącą zalewą fasolkę i zakręć szczelnie słoiki.
Przełóż słoiki do dużego garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką albo specjalną gumową wkładką. Ustaw je w pewnej odległości od siebie. Zalej wrzącą wodą do ¾ wysokości słoików i ponownie doprowadź ją do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.
Ustaw słoiki do góry dnem i pozostaw tak, aż wystygną. Przenieś je w ciemne, chłodne miejsce. W takich warunkach zapasteryzowaną fasolkę szparagową możesz przechowywać całą zimę.