Do góry

Przetwory Przepis na:

marynowana papryka (opiekana, bez skórki)

marynowana papryka (opiekana, bez skórki)

Autor:

Przepisów i artykułów: 331 Ocena: 2690

Dodano:

Odsłon: 777

Ta papryka jest po prostu przepyszna, bardzo polecam....

Składniki

  • papryka - 8 szt średniej wielkości
  • czosnek - 4-5 ząbków
  • ulubione zioła (np.natka pietruszki, tymianek, rozmaryn) - kilka gałązek
  • ocet - 50 ml
  • oliwa - 50 ml
  • sól - 2,5 łyżeczki
  • cukier - 2,5 łyżeczki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
marynowana papryka (opiekana, bez skórki)

Przygotowanie

  1. Paprykę opiec nad ogniem (np. nad gazem) lub w piekarniku na funkcji grill przy najwyższej temperaturze, chodzi o to, żeby skórka szybko zbrązowiała a miąższ pozostał jędrny.

  2. Tak przygotowaną paprykę przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i zostawić na 15-20 minut. Następnie usunąć skórkę i gniazda nasienne.

  3. W garnku wymieszać ocet, cukier, sól i oliwę. Dodać paprykę (można ją zostawić w całości lub pokroić na kawałki) i podgrzewać razem przez kilka minut. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.

  4. Czosnek pokroić w plasterki, zioła z grubsza posiekać. Do czystych słoików ciasno układać warstwami paprykę, czosnek i zioła. Pasteryzować przez 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń