Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te marynowane ćwiartki ogórków to idealne rozwiązanie dla tych, którzy cenią proste i szybkie rozwiązania oraz szukają sposobu na wykorzystanie darów ogrodu. Krojenie ogórków na większe kawałki pozwala zachować ich chrupkość, ponadto to świetna okazja do wykorzystania przerośniętych i krzywych egzemplarzy. Takie marynowane ogórki to doskonała propozycja na przekąskę do zimnego bufetu lub zaserwowania podczas domowego spotkania z rodziną.
Składniki
Ogórki dokładnie wyszoruj i pozostaw w czystej wodzie na ok. 30 minut. Przez ten czas przygotuj sobie dodatki. Obierz korzeń chrzanu i pokrój w małe słupki, obierz ząbki czosnku i poszatkuj w plasterki. Koper opłucz i odłóż na później.
W dużym garnku zagotuj wodę z cukrem i solą, po czym gotuj kilka minut. Następnie dolej ocet i ponownie zagotuj. Do każdego słoika wrzuć kawałki chrzanu, plasterki czosnku, baldaszek kopru, liść laurowy, ziarenka gorczycy i ziele angielskie. Ciasno układaj ogórki w słoikach i zalewaj gorącą zalewą. Od razu mocno zakręcaj i przekładaj słoiki do zapasteryzowania. W zależności od twoich preferencji chrupkości gotuj słoiki od 3 do 7 minut od momentu zagotowania. Ostrożnie wyjmij i ustawiaj do góry dnem, przykryj ściereczką i zostaw do ostudzenia. Słoiki z marynowanymi ćwiartkami ogórków przełóż do chłodnego i ciemnego miejsca i tam przechowuj przez zimę.