Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowane ogórki w zalewie octowej na zimę. Pyszny dodatek do kanapek i drugich dań. Kisząc ogórki w beczce zostało mi 1,5 kg ogórków, więc zamarynowałam je do trzech słoików.
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 674
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 401
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15113
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1831
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 674
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 401
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15113
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1831
Składniki
Zalewa: Zagotować wodę z solą, octem i cukrem. Na 1 litr wody daję 1,5 łyżki soli i 2 łyżki cukru. Zalewę przygotowujemy do swojego smaku. Ogórki: Ogórki dokładnie myjemy, moczymy 2 godziny żeby wody się napiły. Układamy do każdego słoja baldach kopru, po pół łyżeczki gorczycy, 1-2 liściu laurowym, po 6 ziaren ziela angielskiego, ząbku czosnku, 2 ziarna pieprzu czarnego. Układamy ogórki do słoików. Po włożeniu ogórków do słoików kładziemy na wierzch baldach kopru. Zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy słoje. Pasteryzujemy 5 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjmujemy słoiki, sprawdzamy czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawiamy je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików. Po ostudzeniu wynosimy słoje do piwnicy. Nie otwieramy słoików przez minimum 7 dni, ogórki muszą w słoikach dojrzeć (taka maceracja 7 dniowa, minimum). Smacznego !!!