Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowany bób to ciekawa przekąska, dodatek do mięsnych dań czy sałatek. Umożliwia wykorzystanie nadmiaru bobu, co jest szczególnie przydatne zwłaszcza w sezonie. Pozwala zamknąć ten wyjątkowy smak w słoiku i cieszyć się nim przez cały rok. Bób to niezwykle zdrowa przekąska, pełna błonnika, ale także magnezu czy kwasu foliowego. Marynata jest przyjemnie pikantna, lekko słona i słodka. Ciekawym dodatkiem są liście chrzanu, winogron czy czarnej herbaty, które nadają ciekawej nuty. Sprawdzą się też płatki chili czy ostra papryczka, zwłaszcza jeśli lubisz nieco ostrzejsze smaki.
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 49
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5661
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 97
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 564
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 49
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5661
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 97
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 564
Składniki
Bób umyj i osusz. W przypadku dużych i twardych nasion możesz obrać je ze skórki. Mniejsze pozostaw w skórce.
Na dno słoika włóż zmiażdżone nożem ząbki czosnku i ziarna pieprzu. Dodaj też posiekany koperek.
Włóż umyty wcześniej bób, upychając go jak najmocniej, by pustej przestrzeni było jak najmniej.
W garnku wymieszaj ocet, wodę, cukier i sól. Podgrzewaj, ciągle mieszając, do rozpuszczenia soli i cukru. Dodaj nasiona selera.
Przygotowaną zalewą zalej bób w słoikach. Nożem lub patyczkiem do szaszłyków usuń ewentualne pęcherzyki powietrza. W razie potrzeby dolej zalewę, by całkowicie przykrywała bób.
Słoik zakręć i pasteryzuj w garnku z wodą przez ok. 15-20 minut. Marynowany bób możesz też przechowywać w lodówce nawet przez 6 miesięcy. Marynowany bób jest gotowy do spożycia po 2-3 tygodniach leżakowania.