Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowany bób to ciekawa przekąska, dodatek do mięsnych dań czy sałatek. Umożliwia wykorzystanie nadmiaru bobu, co jest szczególnie przydatne zwłaszcza w sezonie. Pozwala zamknąć ten wyjątkowy smak w słoiku i cieszyć się nim przez cały rok. Bób to niezwykle zdrowa przekąska, pełna błonnika, ale także magnezu czy kwasu foliowego. Marynata jest przyjemnie pikantna, lekko słona i słodka. Ciekawym dodatkiem są liście chrzanu, winogron czy czarnej herbaty, które nadają ciekawej nuty. Sprawdzą się też płatki chili czy ostra papryczka, zwłaszcza jeśli lubisz nieco ostrzejsze smaki.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 193
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 215
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1312
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 517
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 193
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 215
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1312
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 517
Składniki
Bób umyj i osusz. W przypadku dużych i twardych nasion możesz obrać je ze skórki. Mniejsze pozostaw w skórce.
Na dno słoika włóż zmiażdżone nożem ząbki czosnku i ziarna pieprzu. Dodaj też posiekany koperek.
Włóż umyty wcześniej bób, upychając go jak najmocniej, by pustej przestrzeni było jak najmniej.
W garnku wymieszaj ocet, wodę, cukier i sól. Podgrzewaj, ciągle mieszając, do rozpuszczenia soli i cukru. Dodaj nasiona selera.
Przygotowaną zalewą zalej bób w słoikach. Nożem lub patyczkiem do szaszłyków usuń ewentualne pęcherzyki powietrza. W razie potrzeby dolej zalewę, by całkowicie przykrywała bób.
Słoik zakręć i pasteryzuj w garnku z wodą przez ok. 15-20 minut. Marynowany bób możesz też przechowywać w lodówce nawet przez 6 miesięcy. Marynowany bób jest gotowy do spożycia po 2-3 tygodniach leżakowania.