Marynowany kalafior z pewnością zaciekawi zwolenników warzywnych przetworów. Dodatek marchewki wprowadza przyjemną słodycz i chrupkość, a zalewa nadaje pikanterii. To bardzo elegancka przystawka, którą pokochają osoby, nieprzepadające na co dzień za smakiem klasycznego kalafiora z wody. Kalafiorowe pikle podawaj samodzielnie, do mięs, ryb lub jako dodatek do sałatki.
Marynowany kalafior
Składniki
- 500 g różyczek kalafiora
- 2 marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 l wody
- 250 ml octu (10%)
- 1 łyżka soli
- 6 liści laurowych
- 8 kulek ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- ew 1-2 papryczki chili (jeśli preferujesz ostrzejszy smak)
Składniki
- 500 g różyczek kalafiora
- 2 marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 l wody
- 250 ml octu (10%)
- 1 łyżka soli
- 6 liści laurowych
- 8 kulek ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- ew 1-2 papryczki chili (jeśli preferujesz ostrzejszy smak)

Etapy przygotowania
Obierz czosnek i pokrój na cienkie plasterki. Jeśli używasz chili, to także drobno ją poszatkuj. Do dużego garnka wlej wodę, ocet, wsyp cukier i sól oraz dodaj wszystkie przyprawy, a także czosnek i ostrą papryczkę. Zagotuj marynatę.
Umyj kalafior i podziel na drobne różyczki. Wrzuć warzywo do garnka z osoloną wodzą i gotuj przez 5 minut od momentu wrzenia. Po czym odcedź kalafior i od razu przelej zimną wodą (zblanszuj). Obierz marchewki i zetrzyj na tarce o dużych oczach lub pokrój w zapałki ostrym nożem.
Na dnie słoika układaj marchewkę, następnie różyczki kalafiora. Zalewaj warzywa gorącą marynatą, od razu mocno zakręcaj słoiki i ostrożnie odwracaj do góry dnem, aby wystygły na ręczniku. Postaraj się, aby w każdym słoiku znalazły się kulki ziela angielskiego, kolendry i liści laurowych. Marynowany kalafior przechowuj w zacienionym i chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 4518
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 34
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 66
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 4518
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 34
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 66



Składniki
- 500 g różyczek kalafiora
- 2 marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 l wody
- 250 ml octu (10%)
- 1 łyżka soli
- 6 liści laurowych
- 8 kulek ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- ew 1-2 papryczki chili (jeśli preferujesz ostrzejszy smak)
Obierz czosnek i pokrój na cienkie plasterki. Jeśli używasz chili, to także drobno ją poszatkuj. Do dużego garnka wlej wodę, ocet, wsyp cukier i sól oraz dodaj wszystkie przyprawy, a także czosnek i ostrą papryczkę. Zagotuj marynatę.
Umyj kalafior i podziel na drobne różyczki. Wrzuć warzywo do garnka z osoloną wodzą i gotuj przez 5 minut od momentu wrzenia. Po czym odcedź kalafior i od razu przelej zimną wodą (zblanszuj). Obierz marchewki i zetrzyj na tarce o dużych oczach lub pokrój w zapałki ostrym nożem.
Na dnie słoika układaj marchewkę, następnie różyczki kalafiora. Zalewaj warzywa gorącą marynatą, od razu mocno zakręcaj słoiki i ostrożnie odwracaj do góry dnem, aby wystygły na ręczniku. Postaraj się, aby w każdym słoiku znalazły się kulki ziela angielskiego, kolendry i liści laurowych. Marynowany kalafior przechowuj w zacienionym i chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.
Fajny przepis, a kalafiorek na pewno bardzo smaczny.;)
O, tak, marynowany kalafior smakuje świetnie. W moim przepisie zamiast marchewki występuje papryka, a w zalewie pływa musztarda francuska :)