Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Któż oprze się pysznym klopsikom w fantastycznej marynacie, po które można sięgnąć w każdej chwili? Mielone w zalewie octowej możesz serwować jako przekąskę w ramach zimnego bufetu lub dodatek do obiadu. Klopsiki są bardzo smaczne same w sobie, ale słodko-kwaśna zalewa dodaje im wspaniałego wyrazu.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10351
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5958
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12786
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4553
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10351
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5958
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12786
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4553
Składniki
Kajzerkę namocz w mleku i zostaw na 15 minut, po tym czasie wyciśnij i przełóż do miski. Do tej samej miski włóż mielone mięso, startą na tarce cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym dokładnie wyrób (najlepiej ręką) na gładką masę. W razie potrzeby dodaj 3-4 łyżki wody. Z masy formuj małe klopsiki (wielkości orzecha włoskiego), obtaczaj je w bułce tartej i obsmaż na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron na złoty kolor. Usmażone klopsiki odłóż na talerz. Jeśli unikasz smażonych potraw, możesz ugotować mięsne kuleczki w osolonej wodzie.
Przygotuj zalewę. Wodę, cukier, przyprawy i posiekaną w piórka cebulę umieść w garnku i zagotuj. Gotuj około 2-3 minuty, dolej ocet i ponownie doprowadź do wrzenia. Mielone kuleczki przełóż do wyparzonych słoików, zalej gorącą zalewą, wytrzyj ścianki słoików i mocno zakręć. Pozostaw klopsy do pełnego wystudzenia, następnie wstaw słoiki do lodówki na 24 godziny, aby smaki dobrze się połączyły i mięso dokładnie się zamarynowało.