Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Któż oprze się pysznym klopsikom w fantastycznej marynacie, po które można sięgnąć w każdej chwili? Mielone w zalewie octowej możesz serwować jako przekąskę w ramach zimnego bufetu lub dodatek do obiadu. Klopsiki są bardzo smaczne same w sobie, ale słodko-kwaśna zalewa dodaje im wspaniałego wyrazu.
Delikatna i puszysta, mocno maślana chałka z rodzynkami. U mnie to wigilijny...
Odsłon: 11
Rzadko już teraz robię i jadam słodkości. Niedawno jednak udało mi się odtwor...
Odsłon: 2695
Dla rodzinki na dzisiejszy obiad przygotowałam łazanki z kapusty kiszonej. Pr...
Odsłon: 166
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 957
Delikatna i puszysta, mocno maślana chałka z rodzynkami. U mnie to wigilijny...
Odsłon: 11
Rzadko już teraz robię i jadam słodkości. Niedawno jednak udało mi się odtwor...
Odsłon: 2695
Dla rodzinki na dzisiejszy obiad przygotowałam łazanki z kapusty kiszonej. Pr...
Odsłon: 166
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 957
Składniki
Kajzerkę namocz w mleku i zostaw na 15 minut, po tym czasie wyciśnij i przełóż do miski. Do tej samej miski włóż mielone mięso, startą na tarce cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym dokładnie wyrób (najlepiej ręką) na gładką masę. W razie potrzeby dodaj 3-4 łyżki wody. Z masy formuj małe klopsiki (wielkości orzecha włoskiego), obtaczaj je w bułce tartej i obsmaż na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron na złoty kolor. Usmażone klopsiki odłóż na talerz. Jeśli unikasz smażonych potraw, możesz ugotować mięsne kuleczki w osolonej wodzie.
Przygotuj zalewę. Wodę, cukier, przyprawy i posiekaną w piórka cebulę umieść w garnku i zagotuj. Gotuj około 2-3 minuty, dolej ocet i ponownie doprowadź do wrzenia. Mielone kuleczki przełóż do wyparzonych słoików, zalej gorącą zalewą, wytrzyj ścianki słoików i mocno zakręć. Pozostaw klopsy do pełnego wystudzenia, następnie wstaw słoiki do lodówki na 24 godziny, aby smaki dobrze się połączyły i mięso dokładnie się zamarynowało.