Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe, zdrowe co-nieco :) Przepis dostałam od koleżanki, która robi ten niby miód już od wieeelu lat. Jest on idealny na przeziębienia, szczególnie dla osób które nie lubią faszerować się tabletkami.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 471
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 9665
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13450
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2711
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 471
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 9665
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13450
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2711
Składniki
600 kwiatków mniszka lekarskiego zalewamy litrem wody i gotujemy na małym ogniu około godziny. (przed gotowaniem kwiatków nie płuczemy. Aby pozbyć się robaczków możemy rozłożyć je na jakiś czas w słonecznym miejscu).
Po godzinie gotowania wywar przelewamy przez gazę lub bawełnianą ściereczkę, dodajemy cukier oraz sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny (bez przykrycia).
Gorący miód przelewamy do małych słoiczków i gotowe :)
P.S. Można go używać zamiast cukru do herbaty, do deserów lub wcinać na chlebku z masełkiem ;)