Do góry

Przetwory Przepis na:

Mizeria z ogórków w zalewie octowej.

Mizeria z ogórków  w zalewie octowej.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1503 Ocena: 20177

Dodano:

Odsłon: 18823

Bardzo smaczna marynowana mizeria z ogórków, świetnie nadająca się jako dodatek do różnych dań obiadowych.
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymyte ogórki obieramy ze skórki i szatkujemy na plastry o grubości około 5 mm.

  2. Zasypujemy trzema łyżkami soli, dobrze mieszamy żeby sól się rozprowadziła i przykrywamy ściereczką miskę z plastrami wymieszanymi w soli i odstawiamy na 24 godziny.

  3. Po 24 godzinach wysypujemy plastry ogórków na durszlak do ocieknięcia.

  4. Do wymytych i przygotowanych słoików wkładamy do każdego baldach kopru, listek laurowy i 6 ziaren ziela angielskiego oraz pół łyżeczki gorczycy białej. Wkładamy do każdego słoika ocieknięte plastry ogórków.

  5. Na wierzch do każdego słoika dajemy po trochu kopru (baldachy lub łodygi).

  6. zalewa:

    0,5 szklanki octu 10% + 2 szklanki przegotowanej wody
    sól, cukier do smaku


    Tak przygotowane słoiki zalewamy zalewą, zakręcamy dekielki i wkładamy do garnka w którym na dno dajemy szmatkę, na którą ustawimy słoiki do pasteryzowania. Zalewamy gorącą wodą z kranu i pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania się wody.

  7. Po pasteryzacji wystawiamy słoiki do góry dnem by ostygły.

  8. Zimne słoiki wynosimy do piwnicy. Możemy konsumować minimum po tygodniu, dlatego żeby przegryzły się smaki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Begonia 08 listopada 2017 To znów ja. Chciałam pogratulować fantastycznego przepisu - zrobiłam i... są w smaku rewelacyjne! Pięknie dziękuję, że Cię znalazłam. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Begonia 07 lipca 2017 Właśnie czegoś takiego szukałam od dłuższego czasu. Dziękuję, zabieram i wykorzystam. Pozwodzenia!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń