Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna marynowana mizeria z ogórków, świetnie nadająca się jako dodatek do różnych dań obiadowych.
Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
Odsłon: 2795
Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
Odsłon: 2795
Składniki
Wymyte ogórki obieramy ze skórki i szatkujemy na plastry o grubości około 5 mm.
Zasypujemy trzema łyżkami soli, dobrze mieszamy żeby sól się rozprowadziła i przykrywamy ściereczką miskę z plastrami wymieszanymi w soli i odstawiamy na 24 godziny.
Po 24 godzinach wysypujemy plastry ogórków na durszlak do ocieknięcia.
Do wymytych i przygotowanych słoików wkładamy do każdego baldach kopru, listek laurowy i 6 ziaren ziela angielskiego oraz pół łyżeczki gorczycy białej. Wkładamy do każdego słoika ocieknięte plastry ogórków.
Na wierzch do każdego słoika dajemy po trochu kopru (baldachy lub łodygi).
zalewa: 0,5 szklanki octu 10% + 2 szklanki przegotowanej wody sól, cukier do smaku Tak przygotowane słoiki zalewamy zalewą, zakręcamy dekielki i wkładamy do garnka w którym na dno dajemy szmatkę, na którą ustawimy słoiki do pasteryzowania. Zalewamy gorącą wodą z kranu i pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania się wody.
Po pasteryzacji wystawiamy słoiki do góry dnem by ostygły.
Zimne słoiki wynosimy do piwnicy. Możemy konsumować minimum po tygodniu, dlatego żeby przegryzły się smaki.