Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z młodej kapusty najpopularniejszym przygotowywanym daniem jest oczywiście bigos. A jakby tak zrobić z niej pyszne przetwory w słoiku? Zobacz nasz przepis na młodą kapustę małosolną.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6027
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9059
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8470
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5826
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6027
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9059
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8470
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5826
Składniki
Z kapusty wykrój głąb i twarde części. Poszatkuj ją bardzo drobno. Przełóż do dużej miski. Wsyp sól, a następnie wymieszaj i ugnieć ją dłońmi. Zostaw na godzinę aż puści wodę.
W tym czasie przygotuj dodatki. Czosnek obierz i posiekaj drobno. Rzodkiewki umyj i pokrój na plasterki. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
Do młodej kapusty dodaj przygotowane dodatki i dokładnie wymieszaj. Przełóż ją do dużego słoika (albo kilku mniejszych). Podczas przekładania, dodawaj koperek i ugniataj kapustę mocno dłońmi, aby puszczała sok. Kiedy będzie ułożona, najlepiej obciążyć czymś ciężkim, np. kamieniami, a następnie nałożyć delikatnie zakrętkę, nie dokręcając jej.
Młoda kapusta małosolna będzie gotowa już po 2-3 dniach. Im będzie dłużej stała, tym mocniej się ukisi.