Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z młodej kapusty najpopularniejszym przygotowywanym daniem jest oczywiście bigos. A jakby tak zrobić z niej pyszne przetwory w słoiku? Zobacz nasz przepis na młodą kapustę małosolną.
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45688
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23153
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1491
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45688
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23153
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1491
Składniki
Z kapusty wykrój głąb i twarde części. Poszatkuj ją bardzo drobno. Przełóż do dużej miski. Wsyp sól, a następnie wymieszaj i ugnieć ją dłońmi. Zostaw na godzinę aż puści wodę.
W tym czasie przygotuj dodatki. Czosnek obierz i posiekaj drobno. Rzodkiewki umyj i pokrój na plasterki. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
Do młodej kapusty dodaj przygotowane dodatki i dokładnie wymieszaj. Przełóż ją do dużego słoika (albo kilku mniejszych). Podczas przekładania, dodawaj koperek i ugniataj kapustę mocno dłońmi, aby puszczała sok. Kiedy będzie ułożona, najlepiej obciążyć czymś ciężkim, np. kamieniami, a następnie nałożyć delikatnie zakrętkę, nie dokręcając jej.
Młoda kapusta małosolna będzie gotowa już po 2-3 dniach. Im będzie dłużej stała, tym mocniej się ukisi.