Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic lepszego jak owoce zamknięte w słoiczku. Później zimą możemy otworzyć taki słoiczek i cieszyć się ich smakiem i zapachem. Dlatego warto latem przygotować chociaż kilka słoiczków przetworów. Dzisiaj mam dla Was przepis na morele w korzennym syropie. Niezwykle pyszne i aromatyczne. Chcecie się przekonać? To koniecznie spróbujcie. Zachęcam.
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 41
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 134
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 41
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 134
Składniki
Składniki syropu przekładamy do garnka i gotujemy kilka minut, na koniec dodajemy sok z cytryny według uznania i studzimy. Przestudzony syrop przecedzamy przez gęste sitko.
Morele myjemy i osuszamy, następnie usuwamy pestki.
Do wyparzonych i suchych słoiczków nakładamy morele, następnie zalewamy syropem i zakręcamy.
Słoiczki pasteryzujemy 15 minut od zagotowania na niewielkim ogniu.
Gotowe studzimy i przenosimy do spiżarni. Rady: Należy pamiętać o dokładnym wyparzeniu i osuszeniu słoików. Owoce powinny być jędrne i bez uszkodzeń. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Najlepiej użyć małych owoców, więcej zmieści się ich do słoiczków. Z przepisu wyszło mi takie 4 średnie słoiczki.