Nie ma nic lepszego jak owoce zamknięte w słoiczku. Później zimą możemy otworzyć taki słoiczek i cieszyć się ich smakiem i zapachem. Dlatego warto latem przygotować chociaż kilka słoiczków przetworów. Dzisiaj mam dla Was przepis na morele w korzennym syropie. Niezwykle pyszne i aromatyczne. Chcecie się przekonać? To koniecznie spróbujcie. Zachęcam.
Morele w korzennym syropie.
Składniki
- Syrop:
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- kawałek kory cynamonu
- kilka goździków
- Dodatkowo:
- sok z cytryny według uznania
- około 60 dag małych moreli
Składniki
- Syrop:
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- kawałek kory cynamonu
- kilka goździków
- Dodatkowo:
- sok z cytryny według uznania
- około 60 dag małych moreli

Etapy przygotowania
Składniki syropu przekładamy do garnka i gotujemy kilka minut, na koniec dodajemy sok z cytryny według uznania i studzimy. Przestudzony syrop przecedzamy przez gęste sitko.
Morele myjemy i osuszamy, następnie usuwamy pestki.
Do wyparzonych i suchych słoiczków nakładamy morele, następnie zalewamy syropem i zakręcamy.
Słoiczki pasteryzujemy 15 minut od zagotowania na niewielkim ogniu.
Gotowe studzimy i przenosimy do spiżarni. Rady: Należy pamiętać o dokładnym wyparzeniu i osuszeniu słoików. Owoce powinny być jędrne i bez uszkodzeń. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Najlepiej użyć małych owoców, więcej zmieści się ich do słoiczków. Z przepisu wyszło mi takie 4 średnie słoiczki.

Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (4)



Składniki
- Syrop:
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- kawałek kory cynamonu
- kilka goździków
- Dodatkowo:
- sok z cytryny według uznania
- około 60 dag małych moreli
Składniki syropu przekładamy do garnka i gotujemy kilka minut, na koniec dodajemy sok z cytryny według uznania i studzimy. Przestudzony syrop przecedzamy przez gęste sitko.
Morele myjemy i osuszamy, następnie usuwamy pestki.
Do wyparzonych i suchych słoiczków nakładamy morele, następnie zalewamy syropem i zakręcamy.
Słoiczki pasteryzujemy 15 minut od zagotowania na niewielkim ogniu.
Gotowe studzimy i przenosimy do spiżarni. Rady: Należy pamiętać o dokładnym wyparzeniu i osuszeniu słoików. Owoce powinny być jędrne i bez uszkodzeń. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Najlepiej użyć małych owoców, więcej zmieści się ich do słoiczków. Z przepisu wyszło mi takie 4 średnie słoiczki.
Bardzo aromatyczne i za pewne bardzo dobre ;-D
Już czuję ten smak i zapach...:)
Pychota :-)
Pyszne te morele.:)