Do góry

Przetwory Przepis na:

Mus jabłkowy.

Mus jabłkowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 355 Ocena: 2908

Dodano:

Odsłon: 1053

Świetny dodatek do naleśników, lodów i deserów. Jeśli mamy nadmiar tych owoców w swoim ogrodzie, trzeba zrobić chociaż kilka słoiczków.

Składniki

  • 3,5 kg winnych, kruchych jabłek
  • 20 dag cukru (można dodać więcej a można nie dodawać wcale)
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka cynamonu (jeśli lubimy jego zapach i smak)
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka umyć, obrać , wyciąć gniazda nasienne i pokroić w mniejsze cząstki.
    Do szerokiego garnka z grubym dnem wlać szklankę wody i chwilę ją pogotować.
    Dodać pokrojone jabłka i smażyć 15 minut, często mieszając.
    Dodać cukier i smażyć aż jabłka się rozpadną.
    Wlać sok z cytryny.
    Zmiksować i przełożyć do słoiczków.
    Pasteryzować 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 29 sierpnia 2018 Pyszny mus do wszystkiego, no i wszyscy go lubią.:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 29 sierpnia 2018 Mógłbym jeść i jeść...no i oczywiście cynamon musi być ;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń